Bez brige, ne gube na kvaliteti: Ovih ŠEST namirnica kupujte zamrznute

Radiosarajevo.ba
Bez brige, ne gube na kvaliteti: Ovih ŠEST namirnica kupujte zamrznute
Arhiv / Ilustracija

Kada svježe namirnice nekoliko dana stoje u hladnjaku, počnu se kvariti i više ih je nemoguće iskoristiti.

Zamrznute namirnice, s druge strane, mogu potrajati mnogo dulje, a neke od njih u sebi čuvaju istu količinu vitamina kao i one svježe.

U zamrzivaču ih uvijek možete imati u zalihama pa su tako vrlo praktičan izbor.

Ove namirnice su podjednako dobre i zamrznute i svježe. Bez razmišljanja ih možete nabaviti u većim količinama i koristiti po potrebi.

Jagode i bobičasto voće

Kao što ste možda primijetili, svježe maline, borovnice i druge bobice brzo propadaju u hladnjaku pa je mnogo povoljnije kupiti zamrznute, jer traju daleko dulje. Uvijek ih imajte pri ruci kako biste ih dodali napitcima, kolačima, pahuljicama…

Grašak

Iako postoji konzervirani grašak, koji dugo može stajati u ostavi, u njemu često ima raznih aditiva. Ako vam pomisao na konzerviranu hranu nije primamljiva, počnite kupovati zamrznuti grašak, koji uvijek možete dodati jelima, pire krompiru, umacima za tjesteninu…

Kukuruz

Kao i konzerviranom grašku, kukuruzu u konzervi često se dodaju konzervansi i šećer kako bi se produljio rok trajanja. Kada kupujete smrznuti kukuruz, jedino je važno kupiti onaj koji se uzgaja organski, jer je kukuruz često genetski modificiran.

Bundeva

Iako je bundeva vrlo otporna namirnica, nije dostupna u prodavaonicama tokom cijele godine. Srećom, možete je kupiti u zamrznutom obliku i koristiti u receptima kada god vam dođe želja. Plus, ne trebate je guliti!

Mango

Iako je izrazito sočan u svom svježem obliku, može biti jako teško oguliti ga. Smrznuti je mango već oguljen i spreman za jelo.

Riba

Ako ne planirate pripremati ribu istoga dana, onda je mnogo bolje da kupite zamrznutu. Često se svježa riba koja se prodaje u ribarnicama zamrzne tokom transporta, a zatim ponovo odmrzava. Ako riba danas nije na vašem jelovniku, kupite zamrznutu i pripremite je kad god želite, piše portal Net.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije