Za lepinje iz tave treba vam samo tri sastojka, a gotove su za 15 minuta

0
Radiosarajevo.ba
Za lepinje iz tave treba vam samo tri sastojka, a gotove su za 15 minuta
Foto: Instagram / Hljeb iz tave

Recept za lepinje iz tave je genijalan - jednostavan za pripremu, gotov je brže nego što očekujte, uvijek se jede topao, i idealan je za sendviče, ali i razne umake i salate!

Lepinje iz tave

Ovaj specijalitet inače potiče iz indijske tradicionalne kuhinje, a zovu ga i nan hljeb. Kako vodu, so, brašno i ulje svi uvijek imamo u kući, za ovaj recept ne morate čak ni da potrošite novac! 

Potrebni sastojci:

250 g pšeničnog brašna
150 ml vode
1 prosijana kašičica suhog kvasca
1 kašičica soli
1 kašika ulja (najbolje maslinovog) 

Priprema:

1. U posudi pomješajte kvasac, brašno i so. Dodajte ulje. Potom postepeno dodajte vodu i dobro umjesite sve dok ne dobijete glatku i lijepu smjesu. Ako se tijesto kruni i mrvi, dodajte još malo vode. Ako je previše ljepljiva - dodajte brašno.

2. Od tijesta formirajte kuglu, stavite je u posudu i prekrijte. Posudu stavite da odstoji 15-ak minuta u toploj vodi.

3. Nakon toga tijesto oblikujte u devet jednakih loptica, pa ih na pobrašnjenoj površini izvaljajte tako da dobijete tanke lepinje. 

4. Ugrijte ulje na tavi i stavljajte jednu po jednu lepinjicu na njega i pržite sve dok ne počne da dobija zlatno-braonkastu boju. Potom lagano smanjite temperaturu i nastavite još neko vrijeme da pržite.

5. Služite ih tople, a možete ih po želji preliti i sa malo maslinovog ulja i kimom, origanom, ruzmarinom ili drugim začinima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije