Možda ne zvuči tako, ali je neodoljiv: Probajte šareni majmunski hljeb
Znamo za hljeb, ali za majmunski...
Bez obzira kako vam zvuči na prvu, on je neodoljiv i šaren, a oni koji su ga probali kažu i da je raskošan i ne mogu iščekati da se ohladi kako bi ga mogli isjeći i vidjeti te boje.
Donosimo vam recept za šareni majmunski hleb, izvrstan za ukus i raspoloženje.
Potrebno vam je:
brašno - 400 g
kvasac - 15 g, živi
svježe mlijko - 250 ml
šećer - 2 prstohvata
sol - 2 kašičice, ravne
kačkavalj - 130 g
maslac - 1 supena kašika + za dodatno premazivanje
sir - 60 g
jaja - 1 komad, za premazivanje
začini - svježi i suhi za uvaljivanje (svježi peršun, sušena mirođija, aleva paprika, kurkuma i drugo)
Priprema:
1. Istopit kvasac u blago ugrijanom svježem mlijeku s dva prstohvata šećera. Dodajte 150 grama brašna, promiješajte u kašicu i ostavite na 15 minuta tako što posudu prekrijete krpom.
2. U smjesu sipajte ostalo brašno, sol i maslac - na sobnoj temperaturi ili istopljeni. Umijesite glatko tijesto i ponovo ga prekrijte u posudi na 30-40 minuta, u zavisnosti od toplote prostorije.
3. Za to vrijeme pripremite začine različitih boja u posebnim posudicama. Možete da napravite toliko boja koliko vam se dopada i toliko ukusa koliko vam se dopada.
(Na primjer: svježi, sitno isjeckani, peršun, kurkuma u prahu, slatka aleva paprika, izrendan kačkavalj, sir, koji ako je veoma mekan i ne može da se renda, može da se stavi u unutrašnjost u kuglicama, koje će se zatim oblikovati).
4. Premijesite još jednom naraslo tijesto, dvije, tri minute.
5. Odvojte bjelance od žumanca u dvije male posude i umutite ih sa po jednim prstohvatom soli.
6. Iskidajte lopte od tijesta da budu malo veće od oraha, uvaljajte u bjelance i poslije u kačkavalj, peršun ili sir, a one koje ćete umakati u suhe začine, prethodno mažite maslacem.
7. Poredajte loptice u nauljeni pravougaoni kalup za kolače sa zapreminom od 1-1.5 litar. Može i okrugla tepsija.
8. Ostavite šareni majmunski hleb da nabubri otprilike 40-50 minuta, nakon toga obilno premažite žumancem, pomiješanim sa ostalim bjelancem. Lagano protresite, kako bi jaje prodrlo između loptica tijesta.
9. Hljeb pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni, oko 30 minuta ili dok se ne dobije lijepa zlatkasta boja. Možete ga lomiti dok je još topao.
Probajte ga i vi pa nam pišite koliko vam se dopao.
Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.