Recept / Nemoguće mu je odoljeti: Spremite čokoladni banana hljeb za samo 10 minuta

29. 05. 2020. u 15:34:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 6

Donosimo vam recept za poslasticu koju ćete uvijek rado spremati - čokoladni banana hljeb.

Za pripremu vam treba desetak minuta. Može da traje čak četiri dana, pa i da se zamrzne, a njegov ukus je očaravajući.

Najljepši je dan kasnije, možete ga služiti kao desert ili kao doručak, uz šolju mlijeka ili kafe.

Sastojke za ovaj zdravi hljeb možete mijenjati prema onome što trenutno imate kod kuće, samo je bitno da poštujete mjere i da su vam banane crne i zrele, piše Stvar ukusa.

Sastojci:

-1 šolja brašna (može i integralno)
-1/2 šolje kakaa
-1 kašičica praška za pecivo
-1/2 kašičice morske soli
-izgnječene banane (3 veće ili 5 manjih banana)
-1/4 biljnog ulja (ili istopljenog kokosovog ulja)
-1/4 šolje putera, koji ne sadrži sol i koji je istopljen i malo rashlađen (može i kikiriki puter)
-3/4 šolje smeđeg šećera
-1 veće jaje sobne temperature
-1 šolja crne čokolade isjeckane na nejednake dijelove

Priprema:

1. Zagrijte rernu na 170 stepeni. Pripremite modlu za hleb ili ukoliko je nemate bilo koju manju tepsiju.

2. U zdjeli srednje veličine izmiješajte brašno, kakao, prašak za pecivo i morsku sol.

3. U velikoj zdjeli izgnječite viljuškom banane. Dodajte istopljen puter i ulje i sve sjedinite. Dodajte smeđi šećer i jaje i sve izmiješajte.

4. Suhu mješavinu prebacite u zdjelu s tečnom, malo po malo i miješajte dok se sve ne sjedini. Dodajte 3/4 izlomljene crne čokolade.

5. Prebacite mješavinu u tepsiju obloženu papirom za pečenje ili premazanu uljem. Odozgo stavite ostatak čokolade. Peći 50-65 minuta, ali počnite od 50-te minute da provjeravate tako što zabodete čačkalicu u hljeb i ukoliko bude čista, poslastica je gotova.

Napomena: Kada je hljeb izvađen iz rerne, pustite ga 15 minuta da se ohladi. Nakon toga ga pažljivo izvadite iz tepsije, isjecite i servirajte samog, sa sladoledom od vanilije, kikiriki puterom, džemom...

Prijatno!

NEMA KOMENTARA