Volite li slatki doručak? Evo kako da napravite čokoladni hljeb

0
Radiosarajevo.ba
Volite li slatki doručak? Evo kako da napravite čokoladni hljeb
Foto: Youtube / Čokoladna torta

Umjesto hljeba od banane, danas je na meniju čokoladni hljeb. Svima će se svidjeti!
Kakav doručak više volite? Sladak ili slan? Nama je nekako draži slan doručak, ali ponekad se i na kraju tog obroka volimo zasladiti.

A što je najbolje za zasladiti se?  Može neki čokoladni kolač, ili ovaj slasni čokoladni hljeb. Vjeruj nam, nećeš pogriješiti ako ga pripremiš svojim ukućanima.

Čokoladni hljeb je doručak kojim bi se povremeno trebalo počastiti. Definitivno nije u zdravoj kategoriji sa zobenim pahuljicama, avokadom i smoothiejima, ali će ekspresno popraviti dan.  Ako hljeb pripremite odmah, dobro ga ohladite, omotate ono što se nije pojelo plastičnom folijom te ga staviš u frižider moći ćete uživati u njemu i sljedeća 2-3 dana

Titove brigade lopatom izgradile 242 km pruge za 7 mjeseci, vlast danas ne umije popraviti 80 metara

Titove brigade lopatom izgradile 242 km pruge za 7 mjeseci, vlast danas ne umije popraviti 80 metara

SASTOJCI:

  • puter 110 g
  • šećer kristal
  • 100 g smeđi šećer
  • 50 g ekstrakt vanilije 1 kašičica
  • jaje 2 kom
  • kiselo vrhnje 120 g
  • mlijeko 60 ml
  • brašno 160 g
  • kakao prah 50 g
  • prašak za pecivo 1 kašičica
  • soda bikarbone 1 kašičica
  • sol 0,50 kašičica
  • čokolada za kuhanje 100 g

POSTUPAK

Zagrijte rernu na 175 stepeni. Duguljasti kalup za hljeb premažite puterom ili obložite papirom za pečenje. Izmiksajte puter sa šećerom i ekstraktom vanilije u glatku smjesu. Dodajte jaja, vrhnje i mlijeko pa još kratko miksajte. U drugoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke uključujući brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. 

Sjedinite obje smjese pa promiješajte špatulom ili drvenom kuhačom.  Na kraju dodaj i komadiće čokolade pa pažljivo promiješajte. Prelijte smjesu u kalup i pecite 55 do 60 minuta, sve dok čačkalica zabodena u sredinu hljeba ne izađe čista. Pričekajte da se malo ohladi prije nego što hljeb izvadite iz kalupa te pusti da se ohladi u potpunosti prije rezanja, pišu 24Sata.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije