Prijedlog za ručak: Recept za ukusni krompir paprikaš
Svima nam dobro dođe neko jelo na kašiku, naročito u zimskim danima.
Danas je na red došao krompir paprikaš, jelo koje zaista vrijedi probati. Radi se od samo nekoliko ne pretjerano skupih namirnica koje su uvijek pri ruci u svakom domaćinstvu.
Od glavnih namirnica, osim naravno krompira, trebaju vam luk, paprika, mrkva, peršun, bijeli luk i paradajz. Ovo krepko varivo od krompira je odličan recept za ručak koji možete praviti, a ukućani će njime biti više nego zadovoljni.
Intervju | Adelisa Saračević, mezzosopranistica: "Lik Grubače je bio motivacija za pripremu opere"
Krompir paprikaš po ovom receptu se pravi bez mesa, jer je tako baš finog i laganog okusa, a opet dovoljno zasitan za samostalan obrok. No uvijek uz njega možete ispeći i kakav mesni odrezak na za one članove porodice koji tako više vole.
Varijante su razne, a jedno je sigurno – ovo je jelo koje ćete rado praviti u bilo koje godišnje doba.
Toplina tradicije: Recept za sočnu pileću supu s noklicama
Sastojci
- 3 srednje velika crvena luka
- 1 rog paprika ili babura
- 2 srednje velike mrkve
- 2 srednje velika korijena peršuna
- 2 češnja bijelog luka
- 2 srednje velika paradajza
- 6 većih krompira
- 200 ml vode za distanje
- 1 kašika slatke mljevene crvene paprike
- 1 l tople vode
- ulje
- so
Priprema
Prvo treba narezati sastojke. Zatim opguliti crveni luk i narezati ga na kockice.
Rog papriku oprati, posušiti i narezati na sitne komadiće.
Mrkvu oguliti, pa narezati na veće komade (oko 3 centimetra dužine).
Korijen peršuna također oguliti i narezati na komade dužine oko 3 cm.
Bijeli luk očistiti i narezati sitno. Paradajz oprati, oguliti pa i njega sitno narezati.
Krompire oguliti, oprati i narezati na veličinu zalogaja. Zatim u posudu s krompirom doliti vodu da krompir ne promijeni boju.
U posudu na šporetu sipati ulje da pokrije dno posude, te ga zagrijati.
Ubaciti luk i dinstati uz miješanje 10-ak minuta. Dodati rog papriku i dodatno dinstati 5 minuta. Zatim ubaciti mrkvu, korijen peršuna i bijeli luk i sve dobro promiješati.
Nasuti 100 ml vode da povrće postane mekano, a po potrebi možete još jednom doliti isto toliko vode ako povrće nije omekšalo. To traje oko 15 minuta.
Na kraju dodati paradajz, sve dobro izmiješati i kuhati još oko pet minuta.
Maknuti s vatre, pa usitniti sa štapnim mikserom. Dodati krompir i slatku mljevenu papriku, pa uliti vodu.
Dobro promiješati i kad zakuha, kuhati 30 minuta. Pred kraj kuhanja posoliti i pobiberiti po ukusu. Svaku porciju možete ukrasiti narezanim peršunom, piše Recepttura.
Sve detalje možete pogledati na video receptu:
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.