Prijedlog za ručak: Recept za ukusni krompir paprikaš

1
Radiosarajevo.ba
Prijedlog za ručak: Recept za ukusni krompir paprikaš
Foto: Recepttura / Krompir paprikaš

Svima nam dobro dođe neko jelo na kašiku, naročito u zimskim danima.

Danas je na red došao krompir paprikaš, jelo koje zaista vrijedi probati. Radi se od samo nekoliko ne pretjerano skupih namirnica koje su uvijek pri ruci u svakom domaćinstvu.

Od glavnih namirnica, osim naravno krompira, trebaju vam luk, paprika, mrkva, peršun, bijeli luk i paradajz. Ovo krepko varivo od krompira je odličan recept za ručak koji možete praviti, a ukućani će njime biti više nego zadovoljni.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Krompir paprikaš po ovom receptu se pravi bez mesa, jer je tako baš finog i laganog okusa, a opet dovoljno zasitan za samostalan obrok. No uvijek uz njega možete ispeći i kakav mesni odrezak na za one članove porodice koji tako više vole. 

Varijante su razne, a jedno je sigurno – ovo je jelo koje ćete rado praviti u bilo koje godišnje doba.

Toplina tradicije: Recept za sočnu pileću supu s noklicama

Toplina tradicije: Recept za sočnu pileću supu s noklicama

Sastojci

  • 3 srednje velika crvena luka
  • 1 rog paprika ili babura
  • 2 srednje velike mrkve
  • 2 srednje velika korijena peršuna
  • 2 češnja bijelog luka
  • 2 srednje velika paradajza
  • 6 većih krompira
  • 200 ml vode za distanje
  • 1 kašika slatke mljevene crvene paprike
  • 1 l tople vode
  • ulje
  • so

Priprema

Prvo treba narezati sastojke. Zatim opguliti crveni luk i narezati ga na kockice.

Rog papriku oprati, posušiti i narezati na sitne komadiće.

Mrkvu oguliti, pa narezati na veće komade (oko 3 centimetra dužine).

Korijen peršuna također oguliti i narezati na komade dužine oko 3 cm.

Bijeli luk očistiti i narezati sitno. Paradajz oprati, oguliti pa i njega sitno narezati.

Krompire oguliti, oprati i narezati na veličinu zalogaja. Zatim u posudu s krompirom doliti vodu da krompir ne promijeni boju.

U posudu na šporetu sipati ulje da pokrije dno posude, te ga zagrijati.

Ubaciti luk i dinstati uz miješanje 10-ak minuta. Dodati rog papriku i dodatno dinstati 5 minuta. Zatim ubaciti mrkvu, korijen peršuna i bijeli luk i sve dobro promiješati.

Nasuti 100 ml vode da povrće postane mekano, a po potrebi možete još jednom doliti isto toliko vode ako povrće nije omekšalo. To traje oko 15 minuta.

Na kraju dodati paradajz, sve dobro izmiješati i kuhati još oko pet minuta.

Maknuti s vatre, pa usitniti sa štapnim mikserom. Dodati krompir i slatku mljevenu papriku, pa uliti vodu.

Dobro promiješati i kad zakuha, kuhati 30 minuta. Pred kraj kuhanja posoliti i pobiberiti po ukusu. Svaku porciju možete ukrasiti narezanim peršunom, piše Recepttura.

Sve detalje možete pogledati na video receptu:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije