Prijedlog za ručak: Recept za ukusni krompir paprikaš

1
Radiosarajevo.ba
Prijedlog za ručak: Recept za ukusni krompir paprikaš
Foto: Recepttura / Krompir paprikaš

Svima nam dobro dođe neko jelo na kašiku, naročito u zimskim danima.

Danas je na red došao krompir paprikaš, jelo koje zaista vrijedi probati. Radi se od samo nekoliko ne pretjerano skupih namirnica koje su uvijek pri ruci u svakom domaćinstvu.

Od glavnih namirnica, osim naravno krompira, trebaju vam luk, paprika, mrkva, peršun, bijeli luk i paradajz. Ovo krepko varivo od krompira je odličan recept za ručak koji možete praviti, a ukućani će njime biti više nego zadovoljni.

Intervju | Adelisa Saračević, mezzosopranistica: "Lik Grubače je bio motivacija za pripremu opere"

Intervju | Adelisa Saračević, mezzosopranistica: "Lik Grubače je bio motivacija za pripremu opere"

Krompir paprikaš po ovom receptu se pravi bez mesa, jer je tako baš finog i laganog okusa, a opet dovoljno zasitan za samostalan obrok. No uvijek uz njega možete ispeći i kakav mesni odrezak na za one članove porodice koji tako više vole. 

Varijante su razne, a jedno je sigurno – ovo je jelo koje ćete rado praviti u bilo koje godišnje doba.

Toplina tradicije: Recept za sočnu pileću supu s noklicama

Toplina tradicije: Recept za sočnu pileću supu s noklicama

Sastojci

  • 3 srednje velika crvena luka
  • 1 rog paprika ili babura
  • 2 srednje velike mrkve
  • 2 srednje velika korijena peršuna
  • 2 češnja bijelog luka
  • 2 srednje velika paradajza
  • 6 većih krompira
  • 200 ml vode za distanje
  • 1 kašika slatke mljevene crvene paprike
  • 1 l tople vode
  • ulje
  • so

Priprema

Prvo treba narezati sastojke. Zatim opguliti crveni luk i narezati ga na kockice.

Rog papriku oprati, posušiti i narezati na sitne komadiće.

Mrkvu oguliti, pa narezati na veće komade (oko 3 centimetra dužine).

Korijen peršuna također oguliti i narezati na komade dužine oko 3 cm.

Bijeli luk očistiti i narezati sitno. Paradajz oprati, oguliti pa i njega sitno narezati.

Krompire oguliti, oprati i narezati na veličinu zalogaja. Zatim u posudu s krompirom doliti vodu da krompir ne promijeni boju.

U posudu na šporetu sipati ulje da pokrije dno posude, te ga zagrijati.

Ubaciti luk i dinstati uz miješanje 10-ak minuta. Dodati rog papriku i dodatno dinstati 5 minuta. Zatim ubaciti mrkvu, korijen peršuna i bijeli luk i sve dobro promiješati.

Nasuti 100 ml vode da povrće postane mekano, a po potrebi možete još jednom doliti isto toliko vode ako povrće nije omekšalo. To traje oko 15 minuta.

Na kraju dodati paradajz, sve dobro izmiješati i kuhati još oko pet minuta.

Maknuti s vatre, pa usitniti sa štapnim mikserom. Dodati krompir i slatku mljevenu papriku, pa uliti vodu.

Dobro promiješati i kad zakuha, kuhati 30 minuta. Pred kraj kuhanja posoliti i pobiberiti po ukusu. Svaku porciju možete ukrasiti narezanim peršunom, piše Recepttura.

Sve detalje možete pogledati na video receptu:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije