Starinski recept i tajne naših nana i baka: Naučite napraviti najbolje dizano tijesto

0
Radiosarajevo.ba
Starinski recept i tajne naših nana i baka: Naučite napraviti najbolje dizano tijesto
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Tajna za uspješno dizano tijesto leži u pridržavanju tačnih uputstava. Kada su kolači u pitanju uz nanine tajne i trikove nema rizika da kolač neće uspjeti - uz minimalni utrošak vremena, truda i novca.

Uprkos modernim tehnologijama, kada nam treba najprovjereniji savjet i tehnika kuhanja uvijek se okrećemo trikovima naših nana i baka. Posebno kada su kolači, pite i peciva u pitanju jer uz njihove tajne i trikove nema rizika da ono što spremamo neće uspjeti.

Da bi i vaša priprema kolača donijela pravi slasni užitak, donosimo vam provjerene savjete naših baka, majki i nana koje su bile prave majstorice u kreiranju slanih i slatkih delicija.

FK Željezničar ostvario ključnu pobjedu u borbi za opstanak, na Grbavici 'pali' Tuzlaci

FK Željezničar ostvario ključnu pobjedu u borbi za opstanak, na Grbavici 'pali' Tuzlaci

Od tačnih uputa, preko temperature i pečenja, Tajna uspješnog tijesta Branke Vlahović s kvascem leži u pridržavanju tačnih uputa. Vrlo je važno za početak odabrati kvasac, bilo svježi ili suhi.

Svježi karakteriziraju ugodan kiselkasti miris i srebrnosiva boja. Izmrvljeni suhi i svježi kvasac potrebno je izmiješati sa ½ dl mlakog mlijeka, kašikom šećera i kašikom brašna. Poklopiti posudu, ne miješajući i držati na toplom mjestu da se podigne na dvostruku količinu, kada će početi pucati po površini.

Tajna za sočan i svjež domaći hljeb bez sušenja i plijesni: Jedan zdravi sastojak koji će vam pomoći

Tajna za sočan i svjež domaći hljeb bez sušenja i plijesni: Jedan zdravi sastojak koji će vam pomoći

Tada u odabranu posudu trebate staviti prosijano brašno, dodati podignuti kvasac i ostale namirnice iz recepta - koje nikako ne smiju biti hladne.

Tijesto se mijesi sve dok se na njemu ne počnu stvarati balončići i dok se krene odvajati od unutrašnjosti posude.

Nakon toga, dobro pokrijte posudu pa je opet stavite na neko toplo mjesto, ali dalje od propuha, i pričekajte dok se tijesto ne digne dvostruko više od prvobitne količine. Nemojte ga svako malo otkrivati provjeravajući je li se tijesto diglo, jer je osjetljivo na promjene temperature i neće se dovoljno dignuti, piše Gastro.

Ilustracija / Kako napraviti domaći hljeb
Foto: Pexels: Ilustracija / Kako napraviti domaći hljeb

Dignuto tijesto zatim stavite na pobrašnjenu dasku i oblikujte pecivo kako je opisano u vašem receptu. Zatim tijesto stavite u nauljeni lim i pokriveno držite na mjestu da se ponovno digne (to u prosjeku traje oko 40-ak minuta). Pecite pri srednje jakoj temperaturi od 190 do 200 stepeni.

Tokom prvih 20 minuta pečenja, savjetuju naše nane, vrata od rerne ne biste smjeli otvarati. Ako niste najstrpljivija osoba, povirite kroz staklo od rerne. Tek kasnije, tokom pečenja možete ih otvoriti da se uvjerite da je kolač ili pecivo pečeno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije