Toplina tradicije: Recept za sočnu pileću supu s noklicama
Uživajte u toplini i okusu domaće kuhinje uz jednostavan, a istovremeno ukusan recept za pileću supu s noklicama. Puna hranjivih sastojaka, ova pileća supa nije samo ukusno jelo, već i pravo olakšanje za hladne dane ili kada želite razveseliti svoje nepce jednostavnim, ali srcem napravljenim obrokom.
Pratite naš jednostavan recept i doživite radost pripreme ove sočne i ukusnu pileću supu s noklicama koja će ugrijati vaše tijelo i dušu.
Sastojci:
- 500 g piletine s kostima
- 3 mrkve
- ½ korijena celera
- 3 korijena peršina (s lišćem)
- Prstohvat paprike
- 1 glavica luka
- 1 svežanj peršina
Griz noklice
Bećiragić nakon poraza od Hrvatske: "Razlika od 13 koševa ništa ne znači u ludnici u Skenderiji"
- 1 jaje
- 2 prstohvata soli
- 4 kašike ulja
- 6 kašike griza
Priprema
- Skuhajte piletinu
Pile operite i narežite na komade te ogulite povrće. Piletinu ubacite u veći lonac, dodajte luk i papriku. Zalijte vodom, posolite i popaprite po ukusu i stavite kuhati. Kuhajte na slabijoj vatri otprilike sat vremena.
- Dodajte preostalo povrće
Dodajte preostalo povrće, poklopite i nastavite kuhati još sat vremena na slabijoj vatri.
- Procijedite supu
Nakon što se sve skuhalo, uzmite cjedilo i procijedite supu.
Griz noklice
- Sjedinite sastojke za noklice
Napravite noklice. Pjenjačom umutite jaje i sol. Dodajte ulje i griz i izmiješajte. Trebali biste dobiti tekuću smjesu koja će se stajanjem malo zgusnuti.
- Dodajte noklice u supu
Kašikom grabite pripremljene noklice i stavljajte ih u supu. Imajte na umu da noklice malo nabubre pa pripazite koliko ih stavljate. Kuhajte još 5 minuta i sklonite s vatre.
- Poslužite
Supu po potrebi i ukusu još začinite i poslužite.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.