Punjene paprike Aleksandre Prijović: Porodični recept koji je oduševio cijeli Balkan
Nakon uspješnih koncerata koje je održala početkom decemra u Zagrebu, muzička zvijezda Aleksandra Prijović podijelila je svoj porodični recept recept za jedno od najpopularnijih jela na području Balkana.
Radi se naravno o punjenim paprikama. Svako ima neki svoj omiljeni i dobro provjereni recept.
Sastojci:
Hrvati trojkama zasuli koš BiH: Zmajevi izgubili prvi od dva ključna meča za odlazak na Eurobasket
- 600 g mljevenog mesa
- 2 luka
- 100 g riže
- 1 jaje
- 1 kašika mljevene crvene paprike
- 2 paradajza
- 12 paprika babura
- 1 kašika brašna
- 0,5 l soka od paradajza
- malo ulja
- malo soli
- biber
- suhi biljni začin
Prodinstajte luk i meso
Paprike operite, očistite od peteljki i sjemenki. Luk sitno nasjeckajte i prodinstajte na malo ulja. Dodajte mljeveno meso i začine po ukusu.
Punjene paprike kakve do sada niste probali: Zapečene u rerni i savršenog okusa
Napunite paprike smjesom
Sve kratko popržite pa dodajte rižu i jaje. Ovom smjesom punite paprike. Otvore paprika zatvorite tankom kriškom svježeg paradajza.
Stavite da se kuha
Složite ih u dublji lonac i dolijte toliko vode da dođe do vrha paprika. Kuhajte na laganoj vatri oko sat vremena.
Pripremite umak
U tavu ulijte malo ulja, dodati kašiku brašna, kratko popržite i dodajte papriku. Gotov umak ulijte u lonac s paprikom, dodajte sok od paradajza i kuhajte još 15 minuta, javlja Skuhaj.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.