Punjene paprike kakve do sada niste probali: Zapečene u rerni i savršenog okusa
Punjenje paprike nas podsjećaju na djetinjstvo i uvijek smo jedva čekali da nam mame skuhaju ovo tradicionalno jelo.
Međutim, one su kuhale paprike te su nam ih onda servirale, a sada ih neki ljudi stave u rernu i zapeku te tvrde da su na taj način mnogo ukusnije.
Kako bi klasičnu pripremu kuhanja paprika punjenih mesom i rižom u umaku od rajčica učinili zabavnijom donosimo recept u kojem paprike pripremate u rerni.
Intervju | Adelisa Saračević, mezzosopranistica: "Lik Grubače je bio motivacija za pripremu opere"
Sastojci:
- 4 paprike
- 250 g mljevenog mesa
- 50 g riže
- jaje
- so, biber
- ulje
- kaščica mljevene crvene paprike
- pasirani paradajz
- ljubičasti luk
- 2 čehne bijelog luka
Priprema:
U zdjeli pomiješajte mljeveno meso, rižu skuhanu do pola, jaje, so, biber i mljevenu papriku. Paprike operite i izdubite. Pripremljenom smjesom napunite paprike. U dubljoj posudi na dvije kašike ulja popržite luk, dodajte paradajz i bijeli luk. Začinite sa soli i biberom te kuhajte 20 minuta.
Umak prebacite u vatrostalnu posudu s poklopcem, posložite punjene paprike, poklopite posudu i pecite u rerni 20 minuta na 160 stepeni. Nakon 20 minuta, otklopite paprike te zapecite na 200 stepeni oko 10 minuta. Poslužite s kuhanim slanim krompirom i svježom salatom, piše Skuhaj.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.