Kuhar otkrio najbolji recept za punjene paprike, umjesto riže dodajte ovu namirnicu

1
Radiosarajevo.ba
Kuhar otkrio najbolji recept za punjene paprike, umjesto riže dodajte ovu namirnicu
Foto: Shutterstock / Zapečene punjene parike

Krenula je sezona paprika, pa će se tako na brojnim stolovima uskoro naći mnogima omiljeno jelo - punjene paprike.

No, ne morate ih raditi po tradicionalnom receptu koji je svima dobro poznat. Ruski profesionalni kuhar, Vjačeslav Кrasilnikovje otkrio je recept za punjene paprike koje će se topiti u ustima, ali umjesto riže unutra ide nešto drugo.

Kratko natopite paprike

U veću posudu sipajte vodu i posolite pa dodajte paprike i ostavite da se kratko natope. Ovo će vam pomoći da iz paprika lako uklonite sjemenke i peteljke, ali i poboljšat će im okus i ukloniti gorčinu (ako postoji).

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Dobar nadjev je ključan

Uglavnom se za punjene paprike koristi mljeveno meso, a kada kupujete - izaberite ono kvalitetno. Mljeveno meso možete popržiti ili koristiti svježe (izbor je na vama). Ako koristite svježe, na maslacu prodinstajte sjeckani crni luk, koji daje poseban okus jelu, zatim ga dodajte u posudu s mesom i začinite.

Miris i okus djetinjstva: Ukusne punjene paprike koje su pravile naše majke

Miris i okus djetinjstva: Ukusne punjene paprike koje su pravile naše majke

Rižu zamijenite tikvicama 

Umjesto riže u meso dodajte sredinu tikvica koju ste izdubili.

Paprike
Foto: Thinkstock: Paprike

Jelo će biti za nijansu laganije, ali i ukusnije.

Zasijecite paprike

Na dnu paprika napravite mali rez, jer kada ih poredate u loncu i prelijte umakom, zahvaljujući rezu, on će dospjeti u paprike i lakše će se skuhati nadjev, a i ravnomjernije

Ne punite paprike do vrha

Mnoge domaćice stavljaju previše nadjeva u paprike, zbog čega pucaju tokom kuhanja jer riža bubri i stvara pritisak, posebno ako su lošije kvalitete, odnosno tanje. Kad kašičicom stavljate nadjev u unutrašnjost paprika, nemojte ga razdvajati i nikada ih ne punite do vrha.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije