I najmlađi će prste polizati: Ukusna zapečena buranija

Radiosarajevo.ba
I najmlađi će prste polizati: Ukusna zapečena buranija
Foto: Recepti.com / Zapečena buranija

Buraniju obično samo kuhamo, i sigurno vam je pomalo i dosadilo da je tako jedete.

No, ovo ukusno i zdravo povrće savršeno je kada se zapeče u rerni.

Neće vam oduzeti mnogo vremena, a svi ukućani, posebno oni najmlađi, će se oduševiti zapečenom buranijom.

Potrebno je:

1 kg buranije (žute)
400 g mesa 
2 veće mrkve
2-3 jajeta
250 ml jogurta
sol
ulje
začin

Priprema:

1. Buraniju i mrkvu oprati, očistiti i isjeći. Meso isjeći na manje komade i propržiti ga na malo zagrijanog ulja. Kad promijeni boju, posoliti, dodati mrkvu i usuti 3-4 šolje vode. Kuhati na umjerenoj temperaturi oko 15 minuta pa dodati buraniju. Kuhati još oko 15 minuta (da meso i buranija omekšaju i da voda skoro skroz uvri). Pred kraj kuhanja dodati začin.

2. Prebaciti u vatrostalnu posudu. Jaja ulupati, dodati kašičicu začina i jogurt. Izmijšati i preliti preko buranije.

3. Peći oko pola sata u rerni na 180 stepeni Celzijusevih. Poslužiti toplo, uz salatu, piše Recepti.com.

Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije