I najmlađi će prste polizati: Ukusna zapečena buranija
Buraniju obično samo kuhamo, i sigurno vam je pomalo i dosadilo da je tako jedete.
No, ovo ukusno i zdravo povrće savršeno je kada se zapeče u rerni.
Neće vam oduzeti mnogo vremena, a svi ukućani, posebno oni najmlađi, će se oduševiti zapečenom buranijom.
Potrebno je:
1 kg buranije (žute)
400 g mesa
2 veće mrkve
2-3 jajeta
250 ml jogurta
sol
ulje
začin
Priprema:
1. Buraniju i mrkvu oprati, očistiti i isjeći. Meso isjeći na manje komade i propržiti ga na malo zagrijanog ulja. Kad promijeni boju, posoliti, dodati mrkvu i usuti 3-4 šolje vode. Kuhati na umjerenoj temperaturi oko 15 minuta pa dodati buraniju. Kuhati još oko 15 minuta (da meso i buranija omekšaju i da voda skoro skroz uvri). Pred kraj kuhanja dodati začin.
2. Prebaciti u vatrostalnu posudu. Jaja ulupati, dodati kašičicu začina i jogurt. Izmijšati i preliti preko buranije.
3. Peći oko pola sata u rerni na 180 stepeni Celzijusevih. Poslužiti toplo, uz salatu, piše Recepti.com.
Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.