Upozorenje stručnjaka: Zašto izgrebanu tavu treba odmah baciti?

0
Radiosarajevo.ba
Upozorenje stručnjaka: Zašto izgrebanu tavu treba odmah baciti?
Foto: Pexels / Ilustracija

Nova istraživanja upozoravaju na potencijalnu opasnost koja se krije u teflonskim tavama koje su oštećene.

Iako su ove tave praktične zbog svoje neprijanjajuće površine, njihova osjetljivost na oštećenja može dovesti do neželjenih posljedica po zdravlje.

Oštećena teflonska tava može ostaviti mikroplastiku na hrani, što je posebno zabrinjavajuće s obzirom na to da su ovi mikroskopski komadići plastike potencijalno štetni za zdravlje.

Pomozi.ba pokrenuo apel: Selma (13) treba našu pomoć

Pomozi.ba pokrenuo apel: Selma (13) treba našu pomoć

Prije 2013. godine, teflonsko posuđe sadržavalo je hemijski spoj poznat kao PFOA, koji je bio povezan s raznim zdravstvenim problemima, uključujući karcinom. Iako su moderni proizvodi bez ovog spoja, oštećena teflonska posuda i dalje može predstavljati rizik za zdravlje.

Stručnjaci upozoravaju da se teflonska posuda, čak i ako nema vidljivih oštećenja, treba zamijeniti nakon pet godina korištenja.

Također se preporučuje izbjegavanje upotrebe metalnog pribora za jelo s teflonskim tavama, umjesto toga preporučuje se korištenje pribora od silikona ili mekog drva kako bi se smanjio rizik od oštećenja, piše Dom i dizajn

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije