Upozorenje: Zašto ne biste trebali vješati kuhinjske krpe na vrata pećnice?

0
Radiosarajevo.ba
Upozorenje: Zašto ne biste trebali vješati kuhinjske krpe na vrata pećnice?
Foto: Arhiv / Ćišćenje

Kuhinjske krpe su neizostavan dio svake kuhinje, no postoji jedna gesta koja može predstavljati opasnost po zdravlje.

Često se krpe vješaju na vrata pećnice kako bi se brže osušile, ali ova navika može biti izrazito nehigijenska i nositi određene rizike.

Vrata pećnice, baš kao i drugi kućanski aparati, mogu biti leglo bakterija, a malo ljudi se potrudi oprati ruke prije otvaranja pećnice.

Mahir Mešalić: U Parlamentu FBiH obrisi diktature, bliži se imenovanje Vukoje

Mahir Mešalić: U Parlamentu FBiH obrisi diktature, bliži se imenovanje Vukoje

Stavljanje krpe koja se koristi za sušenje posuđa ili brisanje ruku na vrata pećnice može dovesti do prijenosa bakterija i mikroorganizama na krpu, čime se povećava rizik od kontaminacije hrane i trovanja hranom.

Umjesto toga, preporučuje se da se kuhinjske krpe održavaju čistima i bez bakterija na sljedeće načine:

Znate li čemu služi izbočina na veš mašini? Napokon riješena misterija

Znate li čemu služi izbočina na veš mašini? Napokon riješena misterija

Pranje na visokoj temperaturi: Kuhinjske krpe treba prati u mašini za veš na visokoj temperaturi, idealno na 90 stepeni Celzijusa, kako bi se osiguralo potpuno uklanjanje bakterija.

Dodavanje sode bikarbone: Dodavanje sode bikarbone u uobičajeni deterdžent za veš omogućuje ne samo čišćenje i posvjetljivanje krpa, već i dezinfekciju.

Namakanje u mješavinu vode i sode: Kuhinjske krpe možete namočiti u posudu s vrućom vodom i kristalima sode te ih ostaviti da odstoje sat vremena prije pranja u mašini, piše Dom i dizajn

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije