Ne možete ukloniti mrlje sa tepiha? Ova namirnica bi vam mogla pomoći, vjerovatno je imate u kuhinji

0
Radiosarajevo.ba
Ne možete ukloniti mrlje sa tepiha? Ova namirnica bi vam mogla pomoći, vjerovatno je imate u kuhinji
Foto: Medium / Mrlje na tepihu

Nekoliko uobičajenih sastojaka koje svi imamo u kuhinji može se koristiti za čišćenje podova te može ukloniti mrlje s tepiha lakše nego što biste očekivali. Od sredstava koja mogu pomoći u uklanjanju tvrdokornih mrlja i učiniti vaš tepih ponovno novim, kukuruzni škrob jedna je od najkorisnijih opcija.

Kukuruzni škrob je uglavnom poznat kao sastojak za kuhanje. Međutim, može se koristiti i kod čišćenja mrlja od raznih tečnosti. Ako ga pospete po mrlji, možete je ukloniti bez napora u samo nekoliko minuta. Kukuruzni škrob posebno dobro uklanjanja mrlje od ulja i masti.

Kako biste očistili mrlju s tepiha, pospite je velikom količinom kukuruznog škroba i ostavite ga da djeluje od 10 do 20 minuta. Najbolje je koristiti ovu metodu što je prije moguće nakon prolijevanja tečnosti.

Godišnjica prvog poslijeratnog derbija na Grbavici

Godišnjica prvog poslijeratnog derbija na Grbavici

Kako biste uklonili prah s tepiha, usisajte ga te ponovite postupak ako se mrlja u potpunosti nije uklonila. Možete, također, napraviti pastu od kukuruznog škroba i destiliranog bijelog octa koja može biti još učinkovitija.

Kiselost octa čini ga sjajnim za čišćenje te dobro otapa prljavštinu i masnoću. Ocat može biti višenamjenski alat za čišćenje koji može pomoći u uklanjanju kamenca iz aparata za kafu, čišćenju drvenih podova, uklanjanju mrlja od vode na tuševima i obavljanju mnogih drugih zadataka.

Trik iskusnih domaćica: Zamotala je komad krede u gazu i stavila u ladicu i ovo su rezultati

Trik iskusnih domaćica: Zamotala je komad krede u gazu i stavila u ladicu i ovo su rezultati

Da biste napravili pastu, pomiješajte dva dijela bijelog octa s tri dijela kukuruznog škroba. Zatim je utrljajte u mrlju na tepihu. Smjesa bi se trebala stvrdnuti i upiti preostalu tečnost. Nakon toga pastu treba ostrugati tupim nožem i malo usisati.

Kukuruzni škrob još se može koristiti za čišćenje vrata i prozora, poliranje srebrenog suđa i obogaćivanje tla u vrtu. Kada je riječ o privatnoj njezi, može se koristiti za ublažavanje iritacije kože izazvane opeklinama od sunca i ubodima insekata. Također, kukuruzni škrob se može koristiti i kao dezodorans ili suhi šampon.

Kukuruzni škrob napravljen je od škrobne komponente zrna kukuruza, poznate kao endosperm, a njegova svojstva čine ga izvrsnim sredstvom za čišćenje. Njegova abrazivnost idealna je za uklanjanje prljavštine sa stakla i drugih tvrdih površina. Kukuruzni škrob je, također, upijajući, tako da odlično upija vlagu tokom čišćenja. On čak može ukloniti i neugodne mirise, javlja House Digest.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije