Vratite svojim čarapama bijelu boju uz ovo sredstvo koje uklanja tvrdokorne mrlje

0
Radiosarajevo.ba
Vratite svojim čarapama bijelu boju uz ovo sredstvo koje uklanja tvrdokorne mrlje
Foto: Unsplash / Ilustracija

Svijetle bijele čarape bez obzira na to jesu li od 100-postotnog pamuka ili miješanih vlakana, s vremenom postanu sive, a donji dio postane smeđ, osim ako se pravilno ne očisti.

Ne treba dugo vremena da čiste bijele čarape izgube svoj sjaj zbog hodanja, vježbanja i općeg trošenja kojem su izložene. S vremenom se na njima razviju prljavi tragovi koje je teško ukloniti, bez obzira na to koliko puta ih perete. Srećom, postoje četiri laka trika koja kućanstva mogu koristiti kako bi osigurala da se čarapama, koje su prije bile svijetle i bijele, vrati njihova izvorna boja.

Sok od limuna

Limun je poznat po svojoj sposobnosti da se bori protiv tvrdokornih mrlja i ostavlja odjeću sjajnom i potpuno novom. Također se izvrsno rješava svih bakterija koje ostanu na odjeći.

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Kiselina u limunovom soku odlična je za razbijanje grubih mrlja i prljavštine. Neke od najtežih mrlja sa svojih bijelih čarapa lako možete ukloniti sokom od limuna.

Sve što trebate napraviti je mješavinu vode i svježeg soka od limuna. Zatim ostavite svoje čarape da odstoje u ovoj smjesi nekoliko sati. Ako mrlje ne izblijede u potpunosti, istrljajte ih sokom od limuna i deterdžentom za pranje veša.

Jedan od najčešće korištenih predmeta u kuhinji leglo je bakterija: Evo kako da riješite problem

Jedan od najčešće korištenih predmeta u kuhinji leglo je bakterija: Evo kako da riješite problem

Nakon što to učinite, stavite čarape u mašinu i operite ih na uobičajeni način i izaći će kao potpuno nove.

Tekućina za pranje posuđa

Tekući sapun za posuđe nije samo izvrstan za pranje posuđa, već je i izvrsna stvar za izbjeljivanje vaših čarapa. Kantu, sudoper ili kadu napunite toplom vodom i u vodu umiješate veliku količinu tekućeg sredstva za pranje posuđa. Ostavite čarape da odstoje u ovoj smjesi preko noći. Ujutro stavite čarape u mašinu i operite ih na uobičajeni način.

Budući da tekućina za pranje posuđa ne sadrži sastojke za omekšavanje, dodajte šolju bijelog sirćeta kako se čarape ne bi stvrdnule.

Soda bikarbona

Soda bikarbona može ukloniti tvrdokorne mrlje i pomoći da bijele čarape izgledaju super bijele u samo jednom pranju.

Da biste izbijelili bijele čarape sodom bikarbonom, jednostavno namočite čarape u kantu, sudoper ili kadu napunjenu toplom vodom pomiješanom sa sodom. Ostavite čarape u mješavini sode bikarbone dobrih nekoliko sati prije nego što ih operete u mašini s malo više sode bikarbone.

Za savršeno bijelu boju veša ne treba vam izbjeljivač: Ubacite ovo u veš mašinu i gledajte čaroliju

Za savršeno bijelu boju veša ne treba vam izbjeljivač: Ubacite ovo u veš mašinu i gledajte čaroliju

Imajte na umu da soda bikarbona može očvrsnuti tkaninu, pa dodajte šolju bijelog sirćeta kako bi čarape ostale mekane tokom ispiranja.

Bijelo sirće 

Kiselina u bijelom sirćetu je jaka i odlično sredstvo za čišćenje i uklanjanje ljepljivih ostataka i razbijanje mrlja s bilo koje tkanine. Kiselina može pomoći u razgradnji prljavštine s vaših prljavih čarapa.

Za čišćenje bijelih čarapa sirćetom jednostavno zagrijte jednu litru vode i dodajte jednu kašiku bijelog sirćeta u vodu. Ostavite svoje čarape da odstoje u ovoj smjesi oko 30 minuta. Zatim operite čarape na uobičajeni način u mašini za veš. Trebale bi izaći lijepe i bijele bez ikakvih mirisa.

U većini slučajeva deterdžent za pranje veša dovoljan je da se riješi mrlja i izbijeli vaše bijele čarape, pod uvjetom da se pravilno koristi. Najprije isperite čarape toplom vodom, a zatim ih utrljajte u deterdžent za pranje veša.

Zatim ocijedite vodu iz čarapa i ostavite ih preko noći. Sljedećeg jutra stavite čarape u mašinu i operite ih na uobičajeni način, piše Dom i dizajn

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije