Topla ili vruća voda za pranje suđa? Odgovor bi vas mogao iznenaditi

0
Radiosarajevo.ba
Topla ili vruća voda za pranje suđa? Odgovor bi vas mogao iznenaditi
Pixabay / Ilustracija

Kada je riječ o ručnom pranju suđa, uvriježeno mišljenje kaže da "što je voda toplija, to bolje". Pa kako bi se drugačije uklonile gadne klice, zar ne? Pa... čini se da - ne!

Dawn Hill, hemijska inženjerka i stručnjakinja za sigurnost hrane u Louisvilleu, Kentucky, koja je postavila rekord u ručnom pranju suđa i temperaturi vode, rekla je za Southern Living da vruća voda, dovoljno sigurna za dodir, ipak neće biti dovoljno vruća da bi utjecala na mikrobe i bakterije na prljavom suđu.

"Ako se suđe ručno pere, temperature o kojima govorimo za razumnu uporabu bez ozljeđivanja nisu dovoljno visoke da bismo se mogli pouzdati u ubijanje mikroba. Ako osoba pere suđe ručno, zbog vlastite osobne sigurnosti, ne bismo joj preporučili da pušta vodu koliko god je vruća iz očitih razloga, osobne sigurnosti. Ne želimo da se ljudi opeku", rekla je.

Šest ljiljana u plavom štitu: Na današnji dan usvojeni zastava i grb Republike Bosne i Hercegovine

Šest ljiljana u plavom štitu: Na današnji dan usvojeni zastava i grb Republike Bosne i Hercegovine

Umjesto vruće vode, Hill savjetuje ručno pranje suđa toplom vodom. I ona može pomoći u otapanju masnoće i osušenih ostataka hrane pa ćete morati uložiti manje truda u ribanje i potrošit ćete manje deterdženta. Također ističe kako je sušenje suđa zapravo puno važnije od temperature vode. Zašto? Bakterije se razvijaju u vlazi.

"Suđe treba temeljito osušiti čistom krpom jer ako voda ostane u nekom kutu ili pukotini na suđu može doći do razvoja bakterija", rekla je.

Za potpunu dezinfekciju suđa predlaže se ipak, mašina za suđe, piše Dom i dizajn.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije