Ukusan obrok kojeg se teško zasititi: Za današnji ručak pripremite pohovani oslić na meksički način
Oslić je lagana i ukusna morska namirnica. Najčešće ga pripremamo kao filete uz blitvu, krompir ili neku drugu salatu, koristimo za supu ili ga paniramo.
Kad je riječ o osliću gotovo uvijek se držimo onih tradicionalnih recepata, a nerijetko ga u nedostatku inspiracije izbjegavamo i pripremati.
Novi recept s oslićem, mnoge je oduševio brzom i jednostavnom inspiracijom meksičkih kuhara.
Nacionalna biblioteka: Nismo u mogućnosti plaćati račune, telefoni su isključeni
Rezultat je neodoljiv obrok kojeg se teško zasititi, a može biti i nova party hrana s kojom ćete dočekati goste.
Riječ je o pohovanom osliću u tortilji s avokadom i salatom te sokom od limuna. Slasno, ukusno i hrskavo; sve ono što najviše volimo! Najvažnija stvar je da je sve jako brzo gotovo, a sastojke po želji možete mijenjati i eksperimentirati s bilo kojim povrćem kojeg imate u frižideru.
Za današnji ručak izaberite lagano jelo - Donosimo vam recept za sataraš na starinski način
Pohovani oslić u tortilji
Sastojci:
- 2 fileta oslića bez kože, oko 150 g svaki
- 2 kašike senfa
- 2 jaja
- 2 tortilje
- zelena salata
- zreli avokado
- 1/2 limuna
- 1 kašičica bijelog luka u prahu
- sol, biber
Okus koji se ne zaboravlja: Napravite mantije po starom receptu
Paniranje:
- maslinovo ulje
- 1/2 šoljice prezle
- 1 kašika peršuna
- 30 g parmezana
Priprema:
- Sve sastojke za paniranje dobro pomiješajte dok se sve ne sjedini u lijepu smjesu, a jaja umutite u odvojenoj posudi.
- Filete oslića premažite senfom, začinite i pospite bijelim lukom u prahu.
- Svaki filet uvaljajte u prezlu, zatim jaje pa ponovno u prezlu te popržite na zagrijanom ulju - otprilike 10-ak minuta.
Za prste polizati: Mlade i sočne punjene paprike
- Na tavi lagano popržite tortilje s obje strane - kao na palačinkama, dok se ne stvore smeđe tačkice.
- Na njih pokapajte maslinovo ulje i napunite salatom, filetima oslića i kriškama tanko narezanog avokada.
- Za kraj poprskajte limunom i poslužite.
Prije oslića, kao preporuka se savjetuje jedna lagana domaća čorbica od paradjza, piše Slobodna Dalmacija.
Uživajte, i prijatno!!!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.