Ukusan obrok kojeg se teško zasititi: Za današnji ručak pripremite pohovani oslić na meksički način
![Ukusan obrok kojeg se teško zasititi: Za današnji ručak pripremite pohovani oslić na meksički način](https://storage.radiosarajevo.ba/article/501688/871x540/1600x1200-f2b21938-64bc-11eb-9498-0242ac130010.webp?v1687507651)
Oslić je lagana i ukusna morska namirnica. Najčešće ga pripremamo kao filete uz blitvu, krompir ili neku drugu salatu, koristimo za supu ili ga paniramo.
Kad je riječ o osliću gotovo uvijek se držimo onih tradicionalnih recepata, a nerijetko ga u nedostatku inspiracije izbjegavamo i pripremati.
Novi recept s oslićem, mnoge je oduševio brzom i jednostavnom inspiracijom meksičkih kuhara.
![Pariz 2024 | Mesud Pezer i Larisa Cerić nosili zastavu Bosne i Hercegovine na otvaranju Olimpijade](https://storage.radiosarajevo.ba/article/554767/300x185/bosna-i-hercegovina-olimpijske-igre-pariz-bih-mesud-pezer-larisa-ceric-26juli24-prntsc.jpg?v1722016769)
Pariz 2024 | Mesud Pezer i Larisa Cerić nosili zastavu Bosne i Hercegovine na otvaranju Olimpijade
Rezultat je neodoljiv obrok kojeg se teško zasititi, a može biti i nova party hrana s kojom ćete dočekati goste.
Riječ je o pohovanom osliću u tortilji s avokadom i salatom te sokom od limuna. Slasno, ukusno i hrskavo; sve ono što najviše volimo! Najvažnija stvar je da je sve jako brzo gotovo, a sastojke po želji možete mijenjati i eksperimentirati s bilo kojim povrćem kojeg imate u frižideru.
![Za današnji ručak izaberite lagano jelo - Donosimo vam recept za sataraš na starinski način](https://storage.radiosarajevo.ba/article/501418/300x185/sataras.webp?v1687348543)
Za današnji ručak izaberite lagano jelo - Donosimo vam recept za sataraš na starinski način
Pohovani oslić u tortilji
Sastojci:
- 2 fileta oslića bez kože, oko 150 g svaki
- 2 kašike senfa
- 2 jaja
- 2 tortilje
- zelena salata
- zreli avokado
- 1/2 limuna
- 1 kašičica bijelog luka u prahu
- sol, biber
![Okus koji se ne zaboravlja: Napravite mantije po starom receptu](https://storage.radiosarajevo.ba/article/500276/300x185/mantije_recepti.jpg?v1686659625)
Okus koji se ne zaboravlja: Napravite mantije po starom receptu
Paniranje:
- maslinovo ulje
- 1/2 šoljice prezle
- 1 kašika peršuna
- 30 g parmezana
Priprema:
- Sve sastojke za paniranje dobro pomiješajte dok se sve ne sjedini u lijepu smjesu, a jaja umutite u odvojenoj posudi.
- Filete oslića premažite senfom, začinite i pospite bijelim lukom u prahu.
- Svaki filet uvaljajte u prezlu, zatim jaje pa ponovno u prezlu te popržite na zagrijanom ulju - otprilike 10-ak minuta.
![Za prste polizati: Mlade i sočne punjene paprike](https://storage.radiosarajevo.ba/article/499746/300x185/paprika_punjena.jpg?v1686306515)
Za prste polizati: Mlade i sočne punjene paprike
- Na tavi lagano popržite tortilje s obje strane - kao na palačinkama, dok se ne stvore smeđe tačkice.
- Na njih pokapajte maslinovo ulje i napunite salatom, filetima oslića i kriškama tanko narezanog avokada.
- Za kraj poprskajte limunom i poslužite.
Prije oslića, kao preporuka se savjetuje jedna lagana domaća čorbica od paradjza, piše Slobodna Dalmacija.
Uživajte, i prijatno!!!
![Radiosarajevo.ba](https://radiosarajevo.ba/assets/img/rsa-box-logo.png)
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.