Za današnji ručak izaberite lagano jelo - Donosimo vam recept za sataraš na starinski način

0
Radiosarajevo.ba
Za današnji ručak izaberite lagano jelo - Donosimo vam recept za sataraš na starinski način
Foto: Coolinarika / Sataraš

Svi smo se veoma dobro zasitili zimskih jela poput gustih čorbi, pečenja, masnog mesa, sarmi i slično. 

Dolaskom toplijeg vremena, našem organizmu je potrebna lagana i jednostavna hrana, poput piletine, povrća, riže, leće, supi.

Zato vam danas donosimo jedan tradicionalni recept. U pitanju je sataraš kojeg su pravile naše nane, tetke i mame. 

Bravo, Bosanac: Milan Đurić postigao dva gola protiv Lazija

Bravo, Bosanac: Milan Đurić postigao dva gola protiv Lazija

Sataraš na starinski način

Sastojci: 

  • malo ulja
  • 4 glavice crvenog luka
  • malo šećera
  • 3-4 srednje paprike (babura, a može i roga, kao i mix obje)
Recept dana: Zapečene tikvice sa sirom i blitvom

Recept dana: Zapečene tikvice sa sirom i blitvom

  • 1 čajna kašika vegete
  • 1 velika konzerva pelata 
  • biber po želji 

Riža: 

  • malo ulja
  • 250g riže
  • 1-2 čajne kašike vegete

Priprema: 

  • Luk očistite, nasjeckajte na manje kockice.
  • Papriku očistite, nasjecite na kockice ili trakice (uklonite sjemenke).
  • U široj posudi (tavi, plićem loncu) popržite luk na malo ulja, dodajte malo šećera da brže požuti.
  • Kad se luk zastakli i malo požuti, dodajte papriku, na koju odmah dodajte vegetu. Podljevajte vodom po potrebi (ne previše, paprika pusti malo vode).
  • Kad paprika omekša, dodajte sadržaj velike konzerve pelata
  • Pirjajte dok ne nestane tečnosti (ili je ostane jako malo). Pred kraj stavite bibera po želji.
Pravo ljetno osvježenje: Napravite sok od mente po najjednostavnijem receptu

Pravo ljetno osvježenje: Napravite sok od mente po najjednostavnijem receptu

Priprema za rižu: 

  • Zagrijte malo ulja u tavi ili loncu, bacite na to 250g riže, popržite par minuta
  • Kad riža počne mijenjati boju (tamniti) i dobijati staklasti (prozirni) odsjaj dodajte vegetu i prelijte s toliko vode da bude prst-dva iznad nivoa riže.
  • Kuhajte otvoreno na laganoj vatri dok voda ne ispari i riža malo omekša, ali ne previše – al dente riža najbolje paše u sataraš.
  • Kad je sataraš gotov, maknuti ga s vatre i umiješati rižu. 

Ako niste ljubitelj riže, satarš poslužite uz pire krompir, piše Coolinarika.

Prijatno!!!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije