Tražite jednostavni desert koji će vas rashladiti: Napravite domaći sladoled od narandže

0
Radiosarajevo.ba
Tražite jednostavni desert koji će vas rashladiti: Napravite domaći sladoled od narandže
Foto: Printscreen / YouTube / Sladoled

Ispred nas je dugo i toplo ljeto, a mnogo puta ventilatori i klima nisu dovoljni da nas rashlade pa mnogi žude za smrznutim poslasticama poput sladoleda. I, nije potrebno otići do trgovine kako bi pojeli hladan sladoled, već za samo pet minuta možete napraviti domaći sladoled za koji će vam trebati samo četiri sastojka.

Ovaj sladoled od narandže ima sve ono što od njega i očekujemo: kremast je, sladak i hladan, prenosi Simply Recipes.

U ovom receptu najbolji je obični punomasni jogurt. Kremastiji je i blaži od nemasnog jogurta, a bez dodanog šećera imamo veću kontrolu nad rezultatima. Djeluje ili grčki ili obični punomasni jogurt. Smrznuti koncentrat narandže daje jači okus narandže od soka ili svježe narandže. Važno je otopiti koncentrat prije upotrebe jer će inače smjesa biti pregusta. Kad je smjesa pregusta, nakon što se smrzne, štapić se izvuče i ostavi sladoled za sobom.

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Odmrznite koncentrat tako da ga večer prije stavite u frižider. Ako nemate vremena čekati, izmjerite koncentrat i zatim ga stavite u mikrovalnu na 15 do 20 sekundi ili dok se ne otopi. Imajte na umu da ne želimo da koncentrat prokuha, pa ga zagrijte samo toliko da se odmrzne i ne više.

Kalupi za sladoled zauzimaju dragocjeni prostor za pohranu i mogu vam se činiti kao još jedna stvar koju treba prati. Nema problema! I dalje možete napraviti sladoled bez kalupa za sladoled. Silikonske posude za led, male papirnate čašice ili kalupi za muffine obloženi folijom jednostavne su zamjene. Ulijte smjesu u posudu i prekrijte plastičnom folijom. Izrežite prorez preko sredine svakog sladoleda i provucite štapić kroz prorez. To će držati štapić na mjestu, a sladoled će biti pokriven.

Koliko dugo zamrzavati? Ovo su gusti i kremasti sladoledi, pa ostavite osam sati da se potpuno zamrznu. Ponekad je najteži dio izrade sladoleda izvaditi ih iz kalupa. Prvo, znajte da se neki kalupi lakše oslobađaju od drugih. Ako mislite da je vaš kalup problem, provjerite druge mogućnosti.

Pravo ljetno osvježenje: Napravite sok od mente po najjednostavnijem receptu

Pravo ljetno osvježenje: Napravite sok od mente po najjednostavnijem receptu

Najbolji način da se sladoledi odvoje od kalupa je da se stave u visoku šoljicu koja je napunjena toplom vodom. Namočite 1 minutu i zatim ga izvadite iz vode. Čvrsto držite svaki kraj sladoleda i povucite štapić da biste ga uklonili. Ako se ne pomakne, vratite ga u toplu vodu i ponovite još jednu minutu. Prejako povlačenje štapića može slomiti sladoled na pola. Ako se to dogodi, uzmite kašiku i jedite kao smrznuti jogurt.

Sastojci:

  • 2/3 šoljice (170 g) koncentrata soka od narandže, otopljenog
  • 1/2 šoljice (100 g) šećera
  • 1 i pol šoljice (340 g) običnog punomasnog jogurta
  • 1/2 šoljice mlijeka

Upute:

Umutite koncentrat narandžee i šećer u velikoj posudi. Dodajte jogurt i mlijeko te mutite dok ne postane glatko. Smjesa će biti gusta poput smoothieja u boci ili gustog soka punjenog pulpom.

Ulijte smjesu za sladoled do linije punjenja kalupa za sladoled ili nekoliko milimetara ispod vrha alternativne posude (kao što je mala papirnata čaša). Stavite štapiće u kalup za sladoled i premjestite u zamrzivač.

Za preplanuli ten: Napravite ulje za sunčanje od tri sastojka s kojim ćete brzo 'dobiti boju'

Za preplanuli ten: Napravite ulje za sunčanje od tri sastojka s kojim ćete brzo 'dobiti boju'

Ako koristite alternativnu posudu, prekrijte plastičnom folijom i izrežite prorez u sredini te provucite štapić kroz prorez. To će držati štapić na mjestu, a sladoled će biti pokriven.

Prebacite sladoled u zamrzivač i zamrznite bez ometanja osam sati.

Nakon što se zamrznu, slijedite upute proizvođača za vađenje sladoleda iz kalupa.

Držite ostatke sladoleda u hermetički zatvorenoj vrećici za zamrzavanje do dva mjeseca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije