Neodoljivi ljetni užitak: Trobojna torta s malinama i čokoladom

0
Radiosarajevo.ba
Neodoljivi ljetni užitak: Trobojna torta s malinama i čokoladom
Foto: Coolinarika / Torta od malina

Za vrijeme toplijih dana posebno favoriziramo slastice koje se ne peku, pa sigurno pogađate kako je trobojna torta s malinama i čokoladom jedna od takvih.

Ova krasotica puna je iznenađenja, kiselkasti okus maline u kremi od vanilije savršena je protuteža čokoladi koja se krije u drugoj kremi. A sve skupa obogatio je tek tanki sloj hrskavog biskvita na bazi keksa.

Uživajte i nedoljivom ukusu, a recept podijelite svojim najbližim

Savez kolumnista | Prof. dr. Armin Kržalić: Doktor Smrt

Savez kolumnista | Prof. dr. Armin Kržalić: Doktor Smrt

Sastojci: 

Za podlogu 

  • 200 g digestive keksa
  • 110 g maslaca
Za prste polizati: Punjene tikvice na orijentalni način

Za prste polizati: Punjene tikvice na orijentalni način

Za mousse od čokolade

  • 200 g tamne čokolade
  • 300 g slatkog vrhnja
  • prstohvat soli
  • 2 kašičice želatine
  • 125 g malina

Za kremu od vanilije  

  • 400 g slatkog vrhnja
  • 70 g šećera
  • 1 kašičice želatine

Za preljev

  • 125 g malina
  • 1 crveni preljev za torte
  • 2 kašike šećera
  • 250 ml vode

Priprema:

  • Za podlogu, kekse sameljite u fini prah.
  • Dodajte maslac narezan na kockice i nastavite miješati dok se sve ne poveže u mrvičastu smjesu.
  • Mali kalup za torte 20 cm, obložite papirom za pečenje pa na njega stavite smjesu od keksa i maslaca. Kašikom utisnite smjesu u kalup kako bi dobili podlogu. Podlogu odložite u frižider dok pripremate ostale komponente.
  • Za mousse od čokolade, čokoladu natrgajte na kockice, pa stavite u lonac debljeg dna.
  • Dodajte slatko vrhnje i prstohvat soli, a zatim zagrijavajte na laganoj vatri da se čokolada rastopi i sve poveže u glatku čokoladnu kremu.

  • Dok se čokolada i vrhnje zagrijavaju, pripremite želatinu. U zdjelici pomiješajte želatinu s dvije kašike vode te ostavite sa strane da želatina nabubri.
  • Kada se čokolada i vrhnje potpuno povežu, umiješajte nabubrenu želatinu i miješajte dok se želatina ne otopi. Maknite s vatre i ostavite da se malo ohladi, a zatim smjesu prelijte preko pripremljene podloge od keksa.
  • Stavite u frižider da se bolje ohladi, a zatim na čokoladni sloj posložite 125 g opranih malina.
  • Za kremu od vanilije, u posudi pomiješajte slatko vrhnje, šećer i burbon vanilija šećer.
  • Sve zagrijavajte na laganoj vatri dok se šećer ne otopi i smjesa ne dođe do tačke vrenja.
  • Dok se vrhnje kuha pripremite želatinu tako da je u zdjelici pomiješate s dvije kašike hladne vode i ostavite da nabubri.
  • Kada vrhnje dođe do tačke vrenja, maknite ga s vatre, dodajte nabubrenu želatinu i dobro promiješajte da se želatina rastopi.
  • Ostavite kremu da se ohladi na sobnu temperaturu pa je prelijte preko čokoladnog sloja i malina.
Nešto drugačije: Prevrnuti kolač s jabukama i orasima

Nešto drugačije: Prevrnuti kolač s jabukama i orasima

  • Vratite tortu u frižider da se potpuno stisne, a zatim složite i preostalih 125 g malina.
  • Za crveni preljev, u zdjelici pomiješajte crveni preljev za torte s dvije kašike šećera i 2 – 3 kašike vode.
  • Preostalu vodu zagrijte do tačke vrenja, maknite je s vatre i umiješajte pripremljeni preljev.
  • Vratite sve na vatru i zagrijavajte miješajući dok ponovno ne zavri.
  • Ostavite preljev da se malo ohladi, a zatim ga prelijte preko torte kao završni sloj.

Servirajte dobro ohlađeno, piše Coolinarika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije