Neodoljivi ljetni užitak: Trobojna torta s malinama i čokoladom
Radiosarajevo.ba
Za vrijeme toplijih dana posebno favoriziramo slastice koje se ne peku, pa sigurno pogađate kako je trobojna torta s malinama i čokoladom jedna od takvih.
Ova krasotica puna je iznenađenja, kiselkasti okus maline u kremi od vanilije savršena je protuteža čokoladi koja se krije u drugoj kremi. A sve skupa obogatio je tek tanki sloj hrskavog biskvita na bazi keksa.
Uživajte i nedoljivom ukusu, a recept podijelite svojim najbližim.
Savez kolumnista | Prof. dr. Armin Kržalić: Doktor Smrt
Sastojci:
Za podlogu
- 200 g digestive keksa
- 110 g maslaca
Za prste polizati: Punjene tikvice na orijentalni način
Za mousse od čokolade
- 200 g tamne čokolade
- 300 g slatkog vrhnja
- prstohvat soli
- 2 kašičice želatine
- 125 g malina
Za kremu od vanilije
- 400 g slatkog vrhnja
- 70 g šećera
- 1 kašičice želatine
Za preljev
- 125 g malina
- 1 crveni preljev za torte
- 2 kašike šećera
- 250 ml vode
Priprema:
- Za podlogu, kekse sameljite u fini prah.
- Dodajte maslac narezan na kockice i nastavite miješati dok se sve ne poveže u mrvičastu smjesu.
- Mali kalup za torte 20 cm, obložite papirom za pečenje pa na njega stavite smjesu od keksa i maslaca. Kašikom utisnite smjesu u kalup kako bi dobili podlogu. Podlogu odložite u frižider dok pripremate ostale komponente.
- Za mousse od čokolade, čokoladu natrgajte na kockice, pa stavite u lonac debljeg dna.
- Dodajte slatko vrhnje i prstohvat soli, a zatim zagrijavajte na laganoj vatri da se čokolada rastopi i sve poveže u glatku čokoladnu kremu.
- Dok se čokolada i vrhnje zagrijavaju, pripremite želatinu. U zdjelici pomiješajte želatinu s dvije kašike vode te ostavite sa strane da želatina nabubri.
- Kada se čokolada i vrhnje potpuno povežu, umiješajte nabubrenu želatinu i miješajte dok se želatina ne otopi. Maknite s vatre i ostavite da se malo ohladi, a zatim smjesu prelijte preko pripremljene podloge od keksa.
- Stavite u frižider da se bolje ohladi, a zatim na čokoladni sloj posložite 125 g opranih malina.
- Za kremu od vanilije, u posudi pomiješajte slatko vrhnje, šećer i burbon vanilija šećer.
- Sve zagrijavajte na laganoj vatri dok se šećer ne otopi i smjesa ne dođe do tačke vrenja.
- Dok se vrhnje kuha pripremite želatinu tako da je u zdjelici pomiješate s dvije kašike hladne vode i ostavite da nabubri.
- Kada vrhnje dođe do tačke vrenja, maknite ga s vatre, dodajte nabubrenu želatinu i dobro promiješajte da se želatina rastopi.
- Ostavite kremu da se ohladi na sobnu temperaturu pa je prelijte preko čokoladnog sloja i malina.
Nešto drugačije: Prevrnuti kolač s jabukama i orasima
- Vratite tortu u frižider da se potpuno stisne, a zatim složite i preostalih 125 g malina.
- Za crveni preljev, u zdjelici pomiješajte crveni preljev za torte s dvije kašike šećera i 2 – 3 kašike vode.
- Preostalu vodu zagrijte do tačke vrenja, maknite je s vatre i umiješajte pripremljeni preljev.
- Vratite sve na vatru i zagrijavajte miješajući dok ponovno ne zavri.
- Ostavite preljev da se malo ohladi, a zatim ga prelijte preko torte kao završni sloj.
Servirajte dobro ohlađeno, piše Coolinarika.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.
/ Najčitanije
/ Komentari
Prikaži komentare (0)