Recept dana: Neodoljiva sočna piletina na lovački način
Radiosarajevo.ba
Za porodicu, ili nenajavljene goste, nije uopće bitno. Neodoljiva sočna kombinacija sa pilećim mesom pravi je pogodak.
Recept vuče korijene od starog pollo a cacciatorea, a mi vam donosimo nešto noviju verziju koja je također veoma ukusna.
Sastojci:
- 7 pilećih bataka sa zabacima (razdvojeni)
- 70 dkg luka
- 90 dkg crvene roga paprike
- 500 gr pasiranog paradajza
- 350-500 ml suhog crnog vina
- 10-12 čena bijelog luka
- 25-30 očišćenih crnih maslina
Naš reporter se probio do poznatog restorana u Jablanici: 'Situacija je teža nego što smo zamislili'
- 1-2 kašike mljevene gorušice
- 2 kašičice dimljene crvene paprike
- 1/2 kašičice kajenskog papra
- prstohvat tucane ljute paprike
- 1-2 Lovorov list
- na vrh noža ružmarina sušenog
- po ukusu sol i biber
- 500 gr svježih šampinjona
- 2 kašičice maslinovog ulja
- 2 kašike maslaca
- 0,5 dl vinjaka
- 1 filet slanog inćuna
Priprema:
- Komade piletine posoliti i pobiberiti - izvorni recept traži da se piletina nakon soli i bibera pobrašni, ali se brašno zamijeni mljevenom gorušicom. Luk narezati na sitne kockice (manji dio se, za još rustikalniji dojam, može narezati na nešto deblje trakice i dodati nakon što sjeckani luk omekša)
Za prste polizati: Punjene tikvice na orijentalni način
- Paprike učistiti od sjemenki i unutrašnjih opni i narezati na 1-1,5 cm debele trake željene dužine.
- Šampinjone oprati, odvojiti klobuke i razrezati na četvrtine, a stapke na komade odgovarajuće dužine.
- Piletinu prepržiti sa svih strana na vrućem ulju i ostaviti poklopljenu na toplom.
- Sjeckani luk pirjati na ulju od pečenja dok ne omekša (20-30 min)- ukoliko se dio luka odvoji dodati ga nakon 10-15 minuta. Dodati papriku, i polovicu bijelog luka koja se protisne. Pirjati dok paprika ne omekša.
Neodoljivo jelo: Evo kako da napravite najhrskavije krokete od krompira...
- Podliti vinom, dodati pasirani paradajz i ostatak čena bijelog luka. Dodati začine, lovorov list i malo ruzmarina. Kada uskuha vratiti piletinu sa tekućinom koja je iz nje izašla.
- U zasebnoj posudi, na maslinovom ulju rastopiti maslac. Kad maslac prestane pjeniti, na njemu prepržiti šampinjone. Kad prestanu puštati tekućinu, preliti vinjakom i flambirati. Dodati u zdjelu sa piletinom i na laganoj vatri otklopljeno krčkati još 45 min do sat. Ako umak postane pregust, po želji podlijevati vinom ili vodom.
- 10 do 15 minuta prije nego je jelo gotovo, dodati masline, provjeriti kako je začinjeno i po potrebi korigirati.
Poslužiti uz rižu ili palentu sa čašom vina koje se podlijevalo, piše Coolinarika.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.
/ Najčitanije
/ Komentari
Prikaži komentare (3)