Recept dana: Musaka s pohovanim crvenim paprikama
Musaka jednostavna je, vrlo ukusna i sočna sa pečenim pa i pohovanim paprikama, mesnim umakom ili prelivom.
Ovo jelo ste sigurno mnogo puta spremali na ovaj način, ali evo starog recepta za mlade koji dolaze da vide šta se to kuhalo početkom 80-tih godina kad je bila "in" musaka - složenac kako god da je nazivali.
Sastojci:
Bećiragić nakon poraza od Hrvatske: "Razlika od 13 koševa ništa ne znači u ludnici u Skenderiji"
18 - 20 paprika, srednje veličine, dimenzije kalupa za pečenje 25X35 cm
Mesni umak:
- 400g. mljevene junetine
- 2 glavice crvenog luk
- 250ml. temeljca ili vode
- začini, sol, biber, vegeta, crvena slatka mljevena paprika, sjeckani peršun
Smjesa za pohovanje paprika:
- 2-3 jaja, pjenasto umućena s dodatkom soli po ukusu
- 50 - 60g. glatkog brašna
Recept dana: Jeste li spremni za musaku sa tikvicama i piletinom?
Preliv:
- 2 jaja pjenasto umućena s dodatkom malo soli po ukusu
- 50 - 60g. mladog ajmaka
- 150ml. kiselog vrhnja
- maslinovo ulje za prženje
Priprema:
- Prvo pripremite paprike.
- Paprike očistite od sjemena, operite, posušite, posolite, pleh veliki od pećnice obložite papirom za pečenje, složite pripremljene paprike i svaku premažite s malo ulja.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 - 190 stepeni 20-tak minuta, izvadite, okrenite ih i vratite u pećnicu da se lijepo ispeku sa svih strana. Izvadite, pokrijte sa vrećicom, kao kad radite za ajvar, na taj način vrlo lako ćete oguliti kožicu. Ostavite da se prohlade, ogulite kožicu i svaku papriku ispohujte.
- Pohovati paprike na način, da svaku prvo oprezno, uvaljate u brašno, zatim u pjenasto umućena jaja i zatim pržite na zagrijanoj masnoći, prvo s jedne, i s druge strane. Neće vam biti potrebno više od jedne minute, jer su već na pola pečene.
- Tako ispohane paprike ostavite sa strane dok ne pripremite mesni umak.
Recept dana: Jeste li spremni za Grčke ćuftice?
- Na masnoći gdje ste pohovali paprike, propržite sitno sjeckani crveni luk, dodajte mljeveno meso, začine po ukusu, sjeckani zeleni peršun, lagano podlijte dobrim domaćim supenim temeljcem ili toplom vodom (ako volite) u kojoj ste rastopili jednu kockicu za supu, i kuhajte 20-tak, minuta, prohladite ga malo prije slaganja.
- U uljem podmazan pekač ili vatrostalnu zdjelu složite red pripremljenih paprika, zatim stavite mesni umak pa ponovo sloj paprika.
- Preliv pripremite na način da kajmak, kiselo vrhnje i jaja pjenasto umutite. Prelijte složenac i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stepeni 15 minuta.
Recept dana: Wok šnicle u neodoljivom gustom umaku
Pečeni složenac pospite sa sjeckanim peršunom.
Uz ovaj lijepi, ukusni i sočni složenac možete poslužiti jogurt. U preliv ako ne volite ne morate dodavati mladi kajmak, možete samo kiselo vrhnje i jaja, piše Coolinarika.
Prijatno!!!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.