Fabrika čokolade Nestle ima tajnu recepturu za omiljene slatkiše svih generacija

1
A. Čančar
Fabrika čokolade Nestle ima tajnu recepturu za omiljene slatkiše svih generacija
Foto: A. Č. / Radiosarajevo.ba / Fabrika čokolade Nestle

Fabrika čokolade predstavlja mjesto iz snova za sve generacije, naročito za ljubitelje kakaa i sve one koji uživaju u čokoladnim slasticama.

Očaravajući miris napolitanki i kakaa, kao i posmatranje procesa izrade čokolade raj je za sve čokoholičare. Novinarka portala Radiosarajevo.ba imala je priliku sa još desetak novinara iz cijele Bosne i Hercegovine, posjetiti tvornicu čokolade Nestle koja se nalazi u Sofiji.

Kažu da devet od deset osoba voli čokoladu, stoga je posjeta tvornici čokolade bila prava privilegija, naročito ako se tome doda činjenica da fabrika u Sofiji godišnje organizuje jednu ili dvije posjete.

Fabrika čokolade Nestle u Sofiji proizvodi KitKat čokoladice i Smarties bombone - omiljene slastice za sve uzraste. Prezentirajući rad kompanije, kao i širok spektar proizvoda koji nastaju zahvaljujući Nestle kompaniji, stručnjaci su pojasnili osnovne principe i politiku poslovanja koja ih je dovela do vrha svjetske ljestvice u poslovanju.

Pri samom ulasku u fabriku dalo se naslutiti da brend KitKat opravdava svoje dugogodišnje postojanje i konkuretnu poziciju na tržištu. Miris napolitanki i čokolade, radnici koji vrijedno rade za mašinama, kao i predanost poslu moraju recept su za uspješne rezultate koje nižu već godinama.

Nestle kao najveća kompanija za proizvodnju hrane ima fabrike širom svijeta, a u svakoj tvornici se proizvode različiti proizvodi koji se u konačnici mogu pronaći na policama trgovina.

Posjetili smo Sofiju: Uzbudljiva avantura kroz slikoviti grad na obroncima planina

Posjetili smo Sofiju: Uzbudljiva avantura kroz slikoviti grad na obroncima planina

Proces nastajanja čokoladica

Prava magija za sve čokoljupce nastaje u fabrici gdje automatizovane mašine provode gotovo cijeli proces proizvodnje čokolade. Prvo se u posebnim uslovima proizvode, peku i suše napolitanke kako bi bile idealno hrskave, potom se proizvodi čokolada koja se topi i pretapa u kalupe, nakon čega se slojevito slažu napolitanke u kombinaciji sa otopljenom čokoladom.

Fabrika čokolade Nestle
Foto: A. Č. / Radiosarajevo.ba: Fabrika čokolade Nestle

U konačnici, slijedi sortiranje čokoladica, pakovanje u ambalaže i naposlijetku u kutije, nakon čega su spremne za dalju distribuciju. Ovaj proces se prije nekoliko godina uglavnom radio ručno - što je podrazumijevalo da za mašinama sjede ljudi i vrše pakovanje i sortiranje čokoladica. Danas je proces automatizovan, što znači da je proizvodnja dosta jednostavnija, brža i efikasnija.

Bez obzira na mašine mnoštvo radnika nadgleda cjelokupan proces proizvodnje kako se ne bi desio slučajni propust. 

U proizvodnji čokolade sve mora biti precizno i uredno odrađeno, pa se tako napolitanke režu prema određenom kalupu kako bi rubovi bili perfektni. Ukoliko se desi sitno oštećenje, ti dijelovi se ne bacaju, nego se samelju i koriste u proizvodnji drugih delicija. Na taj način se smanjuje količina sirovina koje se bacaju.

Fabrika čokolade Nestle
Foto: A. Č. / Radiosarajevo.ba: Fabrika čokolade Nestle

Sigurnost prije svega

Jedno od osnovnih pravila tiče se poštivanje sigurnosnih principa koje radnici svakodnevno moraju poštivati prilikom ulaska u zgradu tvornice, kao i za vrijeme radnog vremena. Prema podacima Nestle kompanije, čak 11 posto radnika je doživjelo nesreću prilikom pada niz stepenice.

Te nesreće su uglavnom uzrokovane nepažnjom zbog korištenja mobitela ili zbog nošenja previše stvari u rukama. Nakon toga, doneseno je pravilo za obavezno držanje za ogradu prilikom spuštanja ili penjanja uz stepenice, te strogo zabranjeno korišenje mobitela na stepeništima. Na taj način smanjen je broj takvih nezgoda na radnom mjestu.

Fabrika čokolade Nestle
Foto: A. Č. / Radiosarajevo.ba: Fabrika čokolade Nestle

Higijena kompanije

S obzirom da se radi o prehrambenoj industriji, higijena i čistoća su iznimno važan faktor kako bi se osigurao kvalitet proizvoda. Neophodno je nošenje posebnog odijela i obuće na radnom mjestu, kao i dezinfekcija ruku, nogu i skidanje dlaka/prašine tokom ulaska u svaki novi pogon.

Strogo je zabranjeno prilazak i diranje mašina koje služe za proizvodnju čokolade osobama koje nisu nadležne za taj sektor proizvodnje. 

Fabrika čokolade Nestle
Foto: A. Č. / Radiosarajevo.ba: Fabrika čokolade Nestle

Održivost kao princip poslovanja

Važan faktor poslovanja Nestle kompanije koja iz godine u godinu nastoji smanjiti upotrebu plastike i štetnih stakleničkih plinova, pa tako do 2050. godine predviđaju potpuno korištenje sirovina koje se mogu reciklirati nakon upotrebe.

Testiranje čokoladica

Sastavni dio nastanka ukusne čokoladne slastice jeste testiranje uzoraka od strane stručnjaka. Na taj način se dolazi do idealne recepture koja predstavlja najbolju kombinaciju sastojaka. Ovaj korak izuzetno je važan kada se rade tzv. limited edition izdanja s ciljem da se zadovolje očekivanja kupaca. 

Testiranju čokoladica pristupili su i novinari koji su bili u posjeti fabrici Nestle, a pažnja se morala obratiti na izgled, boju, oblik čokoladica, a pravi sladokusci su i na osnovu sastojaka mogli uočiti razliku.

Fabrika čokolade Nestle
Foto: A. Č. / Radiosarajevo.ba: Fabrika čokolade Nestle

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije