Udebljali ste se tokom praznika? Na tri načina navodno možete izgubiti 10 kilograma veoma brzo

0
Radiosarajevo.ba
Udebljali ste se tokom praznika? Na tri načina navodno možete izgubiti 10 kilograma veoma brzo
Pixabay / Ilustracija

Višak kilograma nakon praznika je pojava koja muči većinu ljudi. Jedemo i više nego što je potrebno, tijelo zadržava vodu, alkohol dehidrira, a unosimo "tešku" hranu koja nas deblja.

Velika količina hrane može izazvati gasove i nadutost.

Ako ste se proteklih dana prejedali i planirate izgubiti kilograme, ovo su top tri savjeta koji vam mogu pomoći da navodno smršate čak 10 kilograma.

Politika straha i panike plaši građane Bosne i Hercegovine pred izbore i rezoluciju o Srebrenici

Politika straha i panike plaši građane Bosne i Hercegovine pred izbore i rezoluciju o Srebrenici

Količina hrane

Osnovno pravilo je da se ne prejedate. Postoje mnogobrojni savjeti koji vam mogu pomoći da izbjegnete prejedanje, ali najvažnije je da jedete umjereno i raznovrsno. Poželjno je da izbacite brzu hranu, tijesta, slatkiše i grickalice.

Trener Los Angeles Lakersa otkriva: 'Ovo je najučinkovitija vježba za skidanje sala sa stomaka'

Trener Los Angeles Lakersa otkriva: 'Ovo je najučinkovitija vježba za skidanje sala sa stomaka'

Fitness trener Marko Stojanović je u emisiji "150 minuta" na Prvoj objasnio da je kalorijski deficit ključan za mršavljenje. To znači da morate potrošiti više kalorija nego što unosite. Potrudite se smanjiti unos jednostavnih ugljikohidrata i zamijenite ih ugljikohidratima iz voća ili cijelih žitarica. Tako ćete smanjiti apetit i nećete imati nekontroliranu potrebu za hranom, odnosno prejedanjem.

Proteini, masti i povrće

Trudite se da vaši obroci sadrže proteine, masti i povrće. Najbolje bi bilo da se vaš jelovnik sastoji od jaja, mesa - govedine, piletine, svinjetine, janjetine i morskih plodova kao što je losos.

Ilustracija

Proteine kombinujte s povrćem koje je niskokalorično i ima mali postotak ugljikohidrata. Povrće kombinujte s niskim postotkom ugljikohidrata - brokulu, špinat, paradajz, kelj, kupus, zelena salata, krastavac, tikvice. Kada se na ovaj način hranite, unosite proteine, vlakna, vitamine i minerale koji su od ključne važnosti za zdravlje.

Fizička aktivnost

Fizička aktivnost je najbolji način za postizanje rezultata. Fitness trener Marko Stojanović savjetovao je da tri puta sedmično imate trening snage. Uz to, šetnja ili kardio trening vam mogu značajno pomoći.

Ilustracija / Pilates

"Svi misle da je brza šetnja bolja od trčanja, ali nije neka velika razlika. Problem je što se ljudi prvo bace na trčanje i brzo dođe do odustajanja. Zamislite čovjeka koji sjedi cijeli život i sutra trči sat vremena. On će trčati tada i možda nikad više.

Poenta je da postepeno mijenjaju rutinu. Klijentima na početku dajem lagane treninge, trebaju naučiti pokrete i tehniku, a kasnije krećemo na ozbiljne treninge", rekao je Marko, javlja Net.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije