'Ovo su izvanredni nalazi': Novi lijek za mršavljenje djelotvorniji od Ozampica?

0
Radiosarajevo.ba
'Ovo su izvanredni nalazi': Novi lijek za mršavljenje djelotvorniji od Ozampica?
Foto: Instagram / Tirzepatid

Postoji još više dokaza da tirzepatid, lijek izvorno osmišljen za liječenje dijabetesa, a koji pomaže i s gubitkom kilograma, može biti djelotvorniji od Ozempica.

Pacijenti koji su jednom sedmično uzimali injekciju tirzepatida, izgubili su u prosjeku više od 24% svoje tjelesne mase u poređenju s pacijentima koji su koristili Ozempic i Wegovy i izgubili oko 15% u sličnom vremenskom periodu.

Thomas Wadden, bivši predsjednik Društva za pretilost i profesor psihologije na Medicinskom fakultetu perelman na Univerzitetu u Pennsylvaniji smatra da su rezultati izvanredni.

Tragedija: Nova teška nesreća na bh. putevima, poginula trudnica (28)

Tragedija: Nova teška nesreća na bh. putevima, poginula trudnica (28)

"Pacijenti na tirzepatidu također su primijetili značajna poboljšanja drugih parametara zdravlja kao što su šećer u krvi, holesterol i krvni pritisak", rekao je profesor Wadden.

Naučnici objavili: Proizveden lijek koji imitira vježbanje?

Naučnici objavili: Proizveden lijek koji imitira vježbanje?

Nalazi doprinose rastućem broju istraživanja koja sugeriraju da bi tirzepatid mogao biti veoma djelotvoran za regulisanje tjelesne mase i povezanih zdravstvenih komplikacija. To je također obećavajuća vijest za proizvođača Eli Lilly, koji razvija novu marku tirzepatida za mršavljenje, koja čeka odobrenje.

Tirzepatid je vrsta lijeka poznata i kao "GLP-1 agonist", što znači da oponaša prirodni hormon u tijelu koji se zove peptid kako bi utjecao na specifične hormonske receptore povezane s osjećajem gladi i sitosti. Pomaže i regulirati inzulin oponašajući hormon koji se zove GIP, piše Jutarnji.

U najnovijoj studiji, naučnici s više univerziteta, uključujući Johns Hopkins, kao i farmaceutsku firmu Eli Lilly, pratili su skoro 600 pacijenata koji su imali prekomjernu težinu ili bili pretili.

Sudionici su u početku bili izloženi 12 sedmica dugoj fazi mršavljenja bez uzimanja lijekova, slijedeći strogu rutinu metoda gubljenja kila poput dijete i tjelovježbe.

Je li ovo idući veliki lijek za mršavljenje? ‘Ovo su izvanredni nalazi, učinkovitiji je od Ozempica!‘

Rezultati najnovije studije dokazuju nevjerojatnu učinkovitost tirzepatida, lijeka izvorno osmišljenog za liječenje dijabetesa, a koji pomaže i s gubitkom kilograma. Stručnjaci smatraju da može biti učinkovitiji i od Ozempica, popularnog lijeka koji je zaludio svijet. Više: https://tinyurl.com/494ahvvn

Posted by Jutarnji on Wednesday, October 18, 2023

Nakon što su u tom razdoblju pacijenti izgubili oko 7% tjelesne mase, slučajnim su odabirom raspoređeni da primaju maksimalnu dozu tirzepatida ili placebo tokom 72 sedmice.

Do kraja perioda istraživanja, oni koji su uzimali tirzepatid u prosjeku su izgubili dodatnih 18,4 % tjelesne mase. Nasuprot tome, placebo skupina dobila je na kilaži: oko 2,5 % svoje tjelesne mase.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije