Naučnici objavili: Proizveden lijek koji imitira vježbanje?

0
Radiosarajevo.ba
Naučnici objavili: Proizveden lijek koji imitira vježbanje?
Foto: Pixabay / Vježbanje

Eksperimentalni lijek koji su razvili naučnici iz SAD-a, a koji potiče mišiće na sagorijevanje "goriva" (kao kod vježbanja), smanjio je masnu masu kod pretilih miševa.

Lijek pripada predloženoj klasi terapeutika poznatih kao "mimetici vježbanja", koji imitiraju fiziološke adaptacije povezane s fizičkim aktivnostima, a koji su još uvijek u eksperimentalnoj fazi, odnosno uglavnom testirani na životinjama.

Kao što ime sugerira, ovi spojevi bi trebali pružiti dobrobiti vježbanja bez napora, uključivanjem bioloških puteva koji se obično aktiviraju tijekom tjelesne aktivnosti. Zvuči dobro, zar ne? Iako se čini obećavajuće, potrebno je još puno testiranja prije nego što postane jasno koji su točno rizici i dobrobiti od uzimanja takvih lijekova.

Kolege i pacijenti UKC Tuzla se potresnim porukama opraštaju od Amele koju je ubio suprug

Kolege i pacijenti UKC Tuzla se potresnim porukama opraštaju od Amele koju je ubio suprug

Ovaj novi kandidat za lijek aktivira receptore koji se nalaze u tkivima koja zahtijevaju veliku energiju, kao što su mišići, stvarajući kod miševa efekte slične aerobnim treninzima.

Promjena u metabolizmu

Dakle, umjesto da suzbijaju apetit kao što to radi Ozempic, lijek čini da životinje troše više energije dok se odmaraju i da mogu dulje vježbati kada se počnu kretati. Naši mišići uglavnom sagorijevaju glukozu tijekom kratkih vježbi i treninga s utezima, prelazeći na masne kiseline tijekom duljih sesija aerobnih vježbi kao što je trčanje.

"Kada smo dali ovaj lijek miševima, metabolizam cijelog njihovog tijela okrenuo se prema korištenju masnih kiselina, što je vrlo slično procesu koji se događa tijekom vježbanja", rekao je farmakolog Thomas Burris sa Univerziteta Florida u SAD-u, a prenosi Science Alert.

Znate li šta će se dogoditi vašem tijelu ako radite 100 čučnjeva dnevno?

Znate li šta će se dogoditi vašem tijelu ako radite 100 čučnjeva dnevno?

U prethodnoj studiji objavljenoj ranije ove godine, Burris i njegovi kolege su pokazali da spoj SLU-PP-332 povećava određenu vrstu mišićnih vlakana kod miševa i poboljšava izdržljivost pri vježbanju. Miševi normalne težine trčali su dalje i duže od onih koji nisu tretirani spojem, kao da je lijek otključao nove zalihe energije.

Trošili više energije dok su se odmarali

Znanstvenici su u novome istraživanju željeli doznati više o učincima ovog spoja na metabolizam mišića. Primijetili su da su u roku od dva sata od davanja lijeka mišići miševa počeli sagorijevati više masti, kao da se bave dugotrajnom vježbom.

Mjesec dana kasnije, promjena je bila očita. Miševi prosječne težine su nakon tridesetak dana uzimanja lijeka imali gotovo istu težinu kao i prije, ali im se smanjila masna masa mada su jeli istu hranu i bili jednako aktivni kao i prije tretmana.

Izgubila je 36 kilograma koristeći zaboravljenu spravu iz djetinjstva: "Opsjednuta sam ovim"

Izgubila je 36 kilograma koristeći zaboravljenu spravu iz djetinjstva: "Opsjednuta sam ovim"

Kada su dali lijek pretilim miševima, oni su nakon mjesec dana imali i manje masnog tkiva i gubitak težine od oko 12 posto. Jednostavno su trošili više energije dok su se odmarali. "Naši podaci jasno upućuju na to da bi takvi spojevi mogli biti korisni u liječenju bolesti kao što su dijabetes tipa 2 i pretilost, gdje se tipično propisuje tjelovježba", zaključuju naučnici.

Istraživanje A Synthetic ERR Agonist Alleviates Metabolic Syndrome objavljeno je u časopisu Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics, prenosi index.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije