Savjeti stručnjka: Vježbanje je važan proces za svaku trudnicu

0
Radiosarajevo.ba
Savjeti stručnjka: Vježbanje je važan proces za svaku trudnicu
Foto: Pexels / Zdrave navike

Kada je riječ o trudnoći, postoje razna pravila, a mnoga od njih su neophodna za sigurnost vas i vaše bebe, dok su druga uvijek iznova opovrgnuta.

Vječita dilema je svakako i da li žene trebaju vježbati tokom trudnoće, a evo šta kažu stručnjaci. Vježbanje i fizička aktivnost su važan proces tokom svake trudnoće.

Prema Američkom univerzitetu ginekologa, vježbanje tokom trudnoće rezultira nižom učestalošću prijevremenog poroda, dijabetesa i drugih poteškoća.

Meteorolozi objavili kakvo nas vrijeme očekuje 1. i 2. maja: Ovo se mnogima neće svidjeti

Meteorolozi objavili kakvo nas vrijeme očekuje 1. i 2. maja: Ovo se mnogima neće svidjeti

Vježbanje je opasno za vas ili vašu bebu

Fitnes trener Bruk Kejts navodi da nedostatak obrazovanja dovodi do straha u trudnoći kada je riječ o fizičkoj aktivnosti. Kako navodi, vježbanje u trudnoći ne samo da je sigurno, već je i korisno. Naravno, postoje neki slučajevi u kojima ljekari ne preporučuju vježbanje, ali to je uopšteno samo za osobe s vrlo rijetkim bolestima.

Puls vam treba ostati ispod 140 otkucaja u minuti

Broj otkucaja srca može uveliko varirati od osobe do osobe, a to zavisi od njihovog tijelu i iskustvu vježbanja. To znači da trebate slušati svoje tijelo. Razumijevanjem brzine otkucaja vašeg srca može biti dobar način da saznate u kakvom je stanju vaše tijelo.

Trčanje i skakanje nisu sigurni

Zabrinjavajući podaci WHO: U prosjeku svake dvije minute tokom trudnoće ili poroda jedna žena umre

Zabrinjavajući podaci WHO: U prosjeku svake dvije minute tokom trudnoće ili poroda jedna žena umre

Za zdravu osobu s zdravom trudnoćom, izvođenje vježbi poput trčanja ili pokreta koji zahtijevaju skakanje uglavnom su sigurni. Ovo je još jedno područje u kojem je jako važno slušati svoje tijelo. Takođe, trudnice bi se trebale posavjetovati sa svojim ljekarom o specifičnosti svoje trudnoće. Ako vam ovi ili bilo koji drugi pokreti stvaraju nelagodu, možete isprobati nešto drugo.

Nije sigurno nastaviti vježbati na isti način na koji ste vježbali prije trudnoće. Mnoge žene vjeruju da moraju prestati vježbati na način na koji su navikle čim zatrudne. To nije daleko od istine i bilo bi značajno smanjivati svoju težinu kako trudnoća napreduje, ali nema razloga da i dalje ne možete ići u onu teretanu i izvoditi neke aspekte pokreta koje ste radile prije trudnoće.

Urađen hitan carski rez u bh. bolnici, beba i mama dobro

Urađen hitan carski rez u bh. bolnici, beba i mama dobro

Ako niste vježbali prije trudnoće ili niste radili određenu vrstu vježbe, nije sigurno započeti.
Ako prije trudnoće uopšte niste vježbale, ali želite početi, i to je u redu. Sve dok vam je ljekar odobrio vježbanje i osjećate se ugodno isprobavajući nešto drugačije, sasvim je u redu isprobati novu vrstu režima. Obavezno istražite vježbe koje se uopšteno smatraju sigurnima određeni mjesec trudnoće, prenosi Srpska info.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije