Vježbanje tokom trudnoće: Šta možete da radite?

0
Radiosarajevo.ba
Vježbanje tokom trudnoće: Šta možete da radite?
Foto: healthy.com / Ilustracija/Vježbanje

Vježbanje u trudnoći nije dobro samo za vas, već pomaže i vašoj bebi da ostane zdrava. Zbog toga je poželjno da redovno vježbate ukoliko je sve u redu sa vašim zdravljem.

Redovno vježbanje pomoći će vam da smanjite bol u leđima, da ne dobijete na kilaži tokom trudnoće i smanjićete rizik od gestacijskog dijabetesa i preeklampsije.

Evo kako da pravilno vježbate tokom trudnoće:

Podižite manje tegove

Stručnjaci sajvetuju da kada dižete tegove nikako ne držite dah i ne dižete velike težine, jer to može stvoriti dodatni pritisak u području stomaka i karlice.

Radite takozvani "Talk Test"

"Trudnoća stvara promjene u vašem kardiovaskularnom sistemu, tako da praćenje brzine otkucaja srca uređajem za praćenje nije najbolji način za procjenu koliko dobro vježbate", tvrdi fizioterapeutkinja Kari Pagliano, prenosi magazin.novosti.rs.

Ujmesto toga koristite "Talk Test" koji detektuje kojim intenzitetom vježbate.

Polako sa trbušnjacima

"Tokom trudnoće, zaista treba izbegavati trbušnjake - ustvari, u nekom trenutku mogu biti štetni", navodi Pagliano.

Poslije trećeg tromjesečja preporučuje se da radite čučnjeve koji će sasvim dovoljno aktivirati vaše stomačne mišiće.

Iako je vježbanje u trudnoći zdravo i preporučljivo, ako osjećate bol u grudima, imate vrtoglavicu, vaginalno krvarenje, propuštanje amnionske tečnosti, bolne kontrakcije, glavobolju, bol u mišićima koja utiče na vašu ravnotežu ili otoke morate odmah prestati sa vježbanjem i konsultovati se sa vašim ljekarom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije