Prekida se istraživanje na lijeku koji bi mogao spasiti milione: 'Jasno je da je liječenje uspješno'

0
Hina
Prekida se istraživanje na lijeku koji bi mogao spasiti milione: 'Jasno je da je liječenje uspješno'
Foto: Pixabay / Lijek (Ilustracija)

Danska farmaceutska kompanija Novo Nordisk priopćila je da će prekinuti ispitivanje Ozempica za liječenje zatajenja bubrega kod pacijenata s dijabetesom prije planiranog vremena jer je iz prvih analiza jasno da je liječenje uspješno.

U istraživanju se ispitivalo može li masovno korišteni lijek za dijabetes, koji sadrži aktivni sastojak semaglutid, odgoditi napredovanje hronične bubrežne bolesti i smanjiti rizik od smrti zbog problema s bubrezima i srcem.

Novo Nordisk je objavio da će ispitivanje biti prekinuto gotovo godinu dana ranije na temelju preporuke neovisnog odbora za praćenje podataka koji nadzire studiju.

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

Semaglutid je također aktivni sastojak snažnog lijeka za mršavljenje Wegovy, koji također proizvodi ova danska kompanija.

Analitičarka Barclaysa Emily Field rekla je u bilješci da je odluka kompanije potvrdila stajalište da agonisti GLP-1 receptora poput Ozempica imaju "terapeutske prednosti koje daleko nadilaze njihovu izvornu namjenu".

Od početka godine, Novo Nordisk je suočen s valom potražnje za svojim vrlo učinkovitim lijekovima za dijabetes i mršavljenje na bazi semaglutida koji su ovog proizvođača lijekova pretvorili u moćnu kompaniju vrijednu 315 milijardi dolara.

Kompanija je u septembru nakratko smijenila marku luksuzne robe LVMH s mjesta najvrjednije kompanije u Europi, a dionice su joj porasle za oko 17 posto otkako je u augustu objavila da je velika studija pokazala da Wegovy ima jasne kardiovaskularne prednosti.

Uspjeh kompanije Novo Nordisk također je omogućio privredni procvat u Danskoj, prema tvrdnjama danskih ekonomista, analitičara i rukovoditelja Novo Nordiska.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije