Lijekovi na prazan želudac: Evo koji se piju prije, a koji poslije jela

0
Radiosarajevo.ba
Lijekovi na prazan želudac: Evo koji se piju prije, a koji poslije jela
Foto: Pexels / Ilustracija

Kod lijekova koji se uzimaju oralno pacijenti obično pitaju trebaju li uzimati lijek prije ili poslije jela. Ima lijekova kod kojih to nije važno pa se uzimaju neovisno o obroku.

Ali neki lijekovi imaju veću efektivnost kada se uzimaju na prazan želudac (većina antibiotika, preparati željeza i sl.), dok recimo oralni hipoglikemici (lijekovi za smanjenje šećera u krvi) najbolje djeluju ako se uzimaju uz obrok.

Lijekovi često negativno djeluju na sluznicu probavnog trakta, a mogu uzrokovati i ozbiljnije komplikacije kao što su krvarenja i perforacije.

Konaković: Znao je krvnik i zločinac Ratko Mladić šta radi političko i vojno rukovodstvo RS

Konaković: Znao je krvnik i zločinac Ratko Mladić šta radi političko i vojno rukovodstvo RS

To se prije svega odnosi na skupinu nesteroidnih antireumatika (NSAR), lijekova koji se vrlo često koriste protiv bolova i kupuju se u apotekama bez propisanog recepta, piše Živim.

Takve lijekove treba uzimati poslije obroka, a ljudi osjetljivijeg želuca trebaju ih izbjegavati, odnosno posavjetovati se s doktorom ili farmaceutom i odabrati najmanje štetne.

Svaki lijek, i onaj koji je propisao doktor na recept i bez recepta koji se koristi za samoliječenje, treba uzimati prema uputi koju dobijete od doktora ili farmaceuta ili prema uputstvu u pakiranju.

Ilustracija / Apoteka
Arhiv: Ilustracija / Apoteka

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije