Šta kažu stručnjaci, da li je dobro piti kafu za vrijeme bolesti?

0
Radiosarajevo.ba
Šta kažu stručnjaci, da li je dobro piti kafu za vrijeme bolesti?
Foto: Printscreen / Youtube / Kafa

Često se topli napitak smatra ljekovitim za razne respiratorne bolesti, poput prehlade ili gripe, a i studije pokazuju da topla pića mogu pomoći ublažiti simptome poput curenja nosa i upale grla.

Ipak, kada je o kafi riječ, stvari nisu tako jednostavne, a jedan od najvećih razloga je taj što nas ona drži budnima, a kada je bolesno, tijelo treba odmor.

"Kofein je stimulans i, iako vjerovatno neće imati puno uticaja na tokove koje možda pijete, njegova stimulativna priroda može biti kontraproduktivna", kaže profesor epidemiologije Škole javnog zdravlja na Univerzitetu Tulane u New Orleansu, Suan Hassig.

Godišnjica prvog poslijeratnog derbija na Grbavici

Godišnjica prvog poslijeratnog derbija na Grbavici

"A kada imate posla s virusnom infekcijom, stvarno se trebate dobro odmoriti". Naime san tijelu pomaže da se izbori i oporavi od virusa, a budući da je svrha kave da nas drži budnima, može nam otežati spavanje koje nam je tada potrebno.

Isto vrijedi i za energetska pića, koja često imaju više kofeina od šalice kave, kaže Hassig. "Previše kofeina može biti loše za vas i kada ste najzdraviji", rekao je Hassig, a kada se pije u velikim količinama, kafa nas može i dehidrirati.

Šta se događa u vašem tijelu kada prestanete piti kafu?

Šta se događa u vašem tijelu kada prestanete piti kafu?

"Također, budite oprezni kada konzumirate kofein jer, osim što dehidrira, ima i blagi diuretski učinak", rekao je predstavnik Odjela za integrativnu medicinu i nutricionističke nauke iz Philadelphije, dr. Daniel Monti. Imajte na umu da to ipak ne vrijedi za svakoga: nedavna istraživanja pokazuju da ljudi koji redovito piju umjerenu količinu kafe ne dehidriraju zbog nje, već do blage dehidracije dolazi kod onih koji nisu navikli na kofein i piju ga puno odjednom.

Dakle, ako inače ne pijete kafu, nije dobra ideja kada ste prehlađeni ili imate gripu odjednom kuhati pun lonac. Umjesto toga, važno je hidratizirati se vodom, rekao je Monti. "A ako zbog bolesti povraćate ili imate proljev, posebno je važno paziti na hidrataciju (vodom, ne kafom).

Ilustracija
Foto: Facebook: Ilustracija

"Hidracija može biti zabrinjavajući faktor ako je bolest ozbiljna i riječ je npr. o težoj gripi", rekao je doktor i dodao da tada kava nije dobra jer može i uznemiriti želudac. "Neke infekcije poput gripe mogu uzrokovati i gastrointestinalne simptome, a pogoršanje cijelog tog sistema od želuca do crijeva jednostavno nije dobra ideja", kaže Hassig.

U tom slučaju savjetuje da preskočite i jutarnju šoljicu. "Inače nema ničeg lošeg šoljici kafe, posebno u prvoj polovici dana jer može spriječiti i glavobolje te pomoći da se pokrenemo", rekao je Hassig, ali treba biti umjeren i dovoljno se odmarati. "Vrlo je važno uvijek, a posebno u bolesti održavati dobar nivo hidratacije, a najprikladniji su obična voda i prirodni sokovi", kaže Hassig, kao i vrući biljni čajevi i topla supa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije