Omiljeni napitak mnogih: Hoće li kafa uskoro postati luksuz?

0
Radiosarajevo.ba
Omiljeni napitak mnogih: Hoće li kafa uskoro postati luksuz?
Foto: Pixabay / Ilustracija

Klimatske promjene su veliki problem za industriju kafe u cijelom svijetu i prijete da jedan od omiljenih napitaka Nijemaca pretvore u luksuz.

"Postoje studije koje predviđaju da će se do 2025. površine koje su sada pogodne za uzgoj kafe prepoloviti", izjavila je Sophie von Loeben sa Instituta za proučavanje klimatskih promjena u Potsdamu.

To se, prema njenim riječima, prije svega odnosi na zemlje poput Vijetnama i Brazila, koje su globalno najveći proizvođači kafe.

Saša Magazinović: 'Vučić i Dodik truju Srbe tezom o genocidnom narodu- ne postoje genocidni narodi'

Saša Magazinović: 'Vučić i Dodik truju Srbe tezom o genocidnom narodu- ne postoje genocidni narodi'

Odrasli u Njemačkoj piju u prosjeku 3,4 šoljice dnevno, pokazala je studija trgovaca kafom Tchibo. To preduzeće je za istraživanje u saradnji sa biroom Statista i časopisom Brand Eins u januaru ispitalo 1.500 ljudi starosti od 18 do 75 godina.

Preduzeća iz oblasti industrije kafe sastat će se od 30. septembra do 3. oktobra u Manhajmu na međunarodnom sajmu kafe ICC. Očekuje se da uzgajivači, prerađivači, trgovci i naučnici razmijene mišljenja o korjenitim promjenama koje se prognoziraju.

Steffen Schwarz iz ICC izjavio je uoči sajma na konferenciji za novinare da će teme, uz klimatske promjene, biti i promijenjene navike potrošača, modernizacija i digitalizacija često usitnjenih nasada kafe kao i tema održivosti.

Objavljena lista najvećih 'kafopija' na svijetu: Gdje se nalaze Bosanci?

Objavljena lista najvećih 'kafopija' na svijetu: Gdje se nalaze Bosanci?

Von Loebenova promjenu okolnosti vidi u samoj biljci kafe.

"Ona je užasno osjetljiva, ne voli vrućinu, pretjeranu sušu ali ni vlagu. Potrebni su joj tačno određeni uslovi sjenke i hranljivo tlo", precizirala je von Loebenova. Dodala je da već i najmanje promjene direktno utiču na prinose i na kvalitet zrna kafe.

Kao primjer je navela vrstu kafe arabika, čiji je udio na svjetskom tržištu oko 60 posto. Idealna temperatura za njen rast je između 18 i 22 stepena, a više temperature je jako opterećuju i mogu da je oštete. Posljedica može biti to da plodovi brže sazrijevaju od samog zrna u njemu, dodala je von Loebenova.

Sophie von Loeben čiji istraživački rad kao težište ima upravo uzgoj, kaže da je kafa jedna od najvrednijih korisnih biljaka u svijetu, a ujedno jedna od najmanje istraženih, piše News.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije