Popili ste kafu? Evo kako možete iskoristiti talog; "nahranite" biljke, riješite se buba...

0
Radiosarajevo.ba
Popili ste kafu? Evo kako možete iskoristiti talog; "nahranite" biljke, riješite se buba...
Foto: Arhiv / Kafa

Popili ste kafu, obavili svoj dnevni ritual opuštanja i odmora. No, nemojte odmah žuriti s pranjem šolje. Talog od kafe može biti itekako koristan u vašem domaćinstvu. Kako možete iskoristiti talog od kafe?

Kafa ne samo da uklanja mirise, već ne dopušta njihovo međusobno miješanje. Ovo svojstvo kafe korisno je kada osušeni talog stavite u hladnjak.

- Od mačjeg "bezobrazluka" spasit će vas talog kafe. Ako vaš ljubimac obavlja nuždu posvuda po stanu, talog kafe je riešenje. Naučite ga da se odrekne ove loše navike tako što ćete osušeni talog od kafe pomiješati sa osušenom i samljevenom koricom naranče i tom mirisnom smjesom izliti mjesta koja je mačka odabrala za zahod.

Tragedija: Nova teška nesreća na bh. putevima, poginula trudnica (28)

Tragedija: Nova teška nesreća na bh. putevima, poginula trudnica (28)

- Uz pomoć taloga kafe možete ukloniti ogrebotine s površina namještaja od tamnog drva. Za to je potrebno pomiješati talog kafe s malo vruće vode i utrljati ga u ogrebotine na namještaju.

- Talogom kafe pomiješanim napola s glicerinom možete obrisati tamne stvari s kože. Na primjer: torbice, rukavice, jakne itd. Jednostavno obrišite kožni predmet mekom krpom ili komadom pamuka umočenim u vrlo jaku smjesu od kafe. Primijetit ćete razliku.

- Ponekad nova kožna torbica ima prilično neugodan miris. Vrlo lako ćete ga se riješiti ako vrećicu poškropite običnom kafom i ostavite tako nekoliko sati. Ova je opcija prikladna samo za torbice od tamne kože.

Kafa može pomoći u gubitku kilograma: Evo na koji način je trebate piti

Kafa može pomoći u gubitku kilograma: Evo na koji način je trebate piti

- Talog od kafe izvrsno je gnojivo za biljke koje vole "kisela" tla. To su: ruže, azaleje, rododendroni, ljiljani, kao i druge zimzelene biljke. "Nahranite" ih talogom kafe, obožavaju ga.

Ilustracija
Foto: Pixabay: Ilustracija

- Kafa savršeno čisti pepeljare, eliminirajući neugodne mirise. Ulijte malo kafe u prljavu pepeljaru, obrišite vlažnom krpom i isperite.

– Izvrsno sredstvo u borbi protiv insekata i raznih buba. Na "mjesto" ovih neprijatelja stavite dobar dio taloga kafe i oni će trajno napustiti svoj teritorij, piše Jutarnji.

- Također, možete koristiti talog kafe za svoje uljepšavanje: za piling kože lica, piling tijela i anticelulitne obloge.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije