Šta se događa u vašem tijelu kada prestanete piti kafu?

1
Radiosarajevo.ba
Šta se događa u vašem tijelu kada prestanete piti kafu?
Foto: Pixabay / Ilustracija

Kofein je legalna droga na koju se mnogi od nas oslanjaju svakih nekoliko sati kako bi preživjeli dan. Bilo da se radi o jutarnjoj kafi ili dijetalnoj Coli, teško je ne posegnuti za brzim popravkom energije kada vam se oči počinju sklapati od umora.

Međutim, bilo bi dobro da kofein u potpunosti izbacite iz svoje dnevne rutine. Evo malo motivacije da ozbiljno razmislite o tome!

Kada prestanete u svoje tijelo unositi kofein, neće vam se dogoditi čudotvorno poboljšanje preko noći, već ćete se osjećati gore. Možete osjetiti simptome odvikafanja od kofeina čak i ako ste pili samo jednu šoljicu kafe. Na portalu Eating Well opominju da možete imati užasne glavobolje.

Znate li koji su bh. igrači bili najbolji strijelci jugoslovenske fudbalske lige?

Znate li koji su bh. igrači bili najbolji strijelci jugoslovenske fudbalske lige?

Postepeno smanjujte unos kofeina

"Redovna konzumacija kafe s kofeinom može uzrokovati kruće krvne žile, što rezultuje smanjenjem protoka krvi. Kada prestanete piti kafu, krvne žile se vraćaju na svoju normalnu veličinu i mogu privremeno uzrokovati glavobolje. Kada pokušavate ublažiti glavobolje odvikafanja od kofeina, izbjegavajte lijekove koji sadrže kofein", istakli su.

Stručnjaci otkrili razlog: Zašto u kafu trebate dodati so?

Stručnjaci otkrili razlog: Zašto u kafu trebate dodati so?

Nakon što se odreknete kafe, mogli biste imati tvrdu stolicu.

"Kofein u kafi stimulira aktivnost mišića debelog crijeva i povećava pritisak u anusu, što povećava želju za obavljanjem velike nužde", pojasnili su iz Eating Wella.

Kad prestanete unositi kofein, pazite da jedete puno hrane bogate vlaknima i pijete puno vode kako bi se vaša crijeva ponovno pokrenula.

U ovome je tajna: Kako napraviti pravu tursku kafu?

U ovome je tajna: Kako napraviti pravu tursku kafu?

Također, možete se osjećati umornije, pa postepenosmanjujte unos kofeina umjesto da ga odmah u potpunosti prestanete piti kako bi se vaše tijelo moglo prilagoditi njegovu nedostatku te kako ne biste iskusili nezgodne nuspojave poput moždane magle, pospanosti itd.

Mogli biste smršati

Međutim, ne bojte se, nije sve tako strašno. Ako se odreknete kofeina, izgled vaših zubi će se poboljšati jer na njima neće više biti žutih mrlja, a nećete imati niti onaj zadah od kafe. Također, mogli biste se osjećati puno opuštenije jer vas previše kofeina može učiniti nervoznima.

Stomak

Odricanje od kafe također može dovesti do gubitka težine.

"Iako obična kafa ima samo oko dvije kalorije po šoljici, ona s dvije kašike vrhnja i dvije kaščice šećera ima oko 130 kalorija. Mnogi popularni napitci od kafe imaju mnogo više kalorija", navode u Eating Wellu.

Osim toga, vaš san bi se mogao drastično poboljšati izbacivanjem kofeina iz dnevne rutine. Čak i ako popijete kafu u podne, dr. sc. Michael A. Grandner rekao je da bi to moglo uzrokovati poremećaj i nemiran noćni san jer se kofein u tijelu zadržava satima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije