Stručnjaci otkrili razlog: Zašto u kafu trebate dodati so?

3
Radiosarajevo.ba
Stručnjaci otkrili razlog: Zašto u kafu trebate dodati so?
Foto: Facebook / Ilustracija

Kafa je neosporno jedan od omiljenih napitaka i neizostavni dio jutarnjeg, ali i popodnevnog rituala. Zbog osnovnog sastojka koji kafa sadrži, a to je kofein, doktori smatraju da trebamo biti oprezni s konzumacijom kafe.

Iako su neki uvjereni da je najbolja crna kafa bez ičega, u nju se dodaju razni dodaci, od šećera, mlijeka, vrhnja za kafu, šlaga i drugih začina zavisno od ukusa. Vjerojatno vam se nekad dogodilo da ste posegnuli za soli umjesto šećerom kad ste kuhali kafu, a niste znali da to ne bi bila neka velika greška.

Naime, Alton Brown, autor brojnih kuharica i kulinarski stručnjak, svojedobno je u svojoj emisiji otkrio kako bi se kafa s vremena na vrijeme trebala posoliti, umjesto uobičajenih dodataka. Njegova preporuka je da na jednu šoljicu vode pomiješate dvije kaščice kafe s pola kaščice soli.

"Da svi budemo jedno": Nacionalni molitveni doručak u Parlamentu BiH, jedan od domaćina Magazinović

"Da svi budemo jedno": Nacionalni molitveni doručak u Parlamentu BiH, jedan od domaćina Magazinović

Prema istraživanju provedenom na Univerzitetu za hemiju u Philadelphiji, natrij iz soli neutralizira gorčinu u kafi. Osim toga, može i poboljšati aromu i neutralizirati neugodnu aromu.

To ne znači da je so zamjena za šećer i ne stavlja se u istoj količini kao šećer. Najbolje je pridržavati se gore navedenih mjera koje preporučuje Alton Brown.

U ovome je tajna: Kako napraviti pravu tursku kafu?

U ovome je tajna: Kako napraviti pravu tursku kafu?

Inače, gorčina u kafi može nastati iz nekoliko razloga. Preniska temperatura vode kod kuhanja: ako se kafa kuha na više od 96 stepeni , gubi se gorčina.

Tamna zrna kafe: što su zrna tamnija, kafa je gorča.

Prženje zrna: kafa se često prži na vrlo visokim temperaturama, a stepen prženosti često možete provjeriti na pakovanjima kafe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije