Bolio ga zub, pet dana kasnije pronađen u kuhinji mrtav: Nakon 13 mjeseci saznali šta je uzrok

0
Radiosarajevo.ba
Bolio ga zub, pet dana kasnije pronađen u kuhinji mrtav: Nakon 13 mjeseci saznali šta je uzrok
Foto: Facebook / Bradley Tucek

Bradley Tucek prvi put se požalio na zubobolju 13. jula 2022. Majci je rekao da je "u apsolutnoj agoniji", opisujući to kao "najgoru bol koju je ikada imao u životu".

Nakon posjete stomatologu sljedeći dan, Tuceku je rečeno da ima infekciju. Poslali su ga kući s lijekovima protiv bolova i zakazali su mu vađenje zuba. Ali Tucek je prestao odgovarati na pozive i poruke, a porodica se počela brinuti.

Pet dana kasnije kolege su ga pronašli mrtvog na kuhinjskom podu.

Zelenski uvjeren: Ukrajina će ući u NATO nakon što pobijedi Rusiju

Zelenski uvjeren: Ukrajina će ući u NATO nakon što pobijedi Rusiju

Porodica nije imala informacije vezane za uzrok smrti više od godinu dana.

Međutim, izvješće patologa sada je otkrilo da smrt 33-godišnjaka zapravo nije bila povezana s infekcijom zuba, već s komplikacijom povezanom s nedijagnosticiranim dijabetesom.

Prekida se istraživanje na lijeku koji bi mogao spasiti milione: 'Jasno je da je liječenje uspješno'

Prekida se istraživanje na lijeku koji bi mogao spasiti milione: 'Jasno je da je liječenje uspješno'

Bez liječenja, Tucek je razvio dijabetičku ketoacidozu (DKA), rekla je njegova sestra Valentina.

Valentina je rekla da je infekcija zuba njenog brata navedena u izvještaju patologa kao faktor koji je bio ključan za smrt, ali nije uzrokovana od strane DKA.

"Infekcija može uzrokovati povećanje određenih hormona koji se suprotstavljaju djelovanju inzulina i doprinose dijabetičkoj ketoacidozi. Infekcije su također češće i/ili teže kod bolesnika sa šećernom bolešću", rekla je patologinja.

Valentina, koja živi u Perthu, rekla je da je bila shrvana kada je saznala da je Tucek umro od neliječenog dijabetesa, piše Slobodna Dalmacija.

"Kao porodica dijelili smo svoje teorije dugih 13 mjeseci i slobodno mogu reći da dijabetes nije bio na popisu. Poražavajuće je znati da se smrt mog brata mogla spriječiti jednostavnim liječenjem dijabetesa. Čini se da nije imao nikakve značajne simptome osim gubitka težine, što je pripisao promjenama načina života tokom pandemije", izjavila je Valentina.

Kazala je i kako je njen brat ozbiljno shvatio vladine preporuke da ostane kod kuće tokom karantene i trajanja pandemije COVID-19 i smatra da je to razlog zašto nije otišao kod doktora.

Iako je njena porodica morala naučiti živjeti bez Bradleya, Valentina kaže kako se nada da ono što se dogodilo njenom bratu ističe važnost zdravlja i hitnog odlaska doktoru ako primijetite da nešto nije u redu:

"Pouka je, molim vas, nemojte se nikada osjećati kao da gubite vrijeme kod doktora ili da je drugima potrebna medicinska pomoć više nego vama ili da se morate 'čeličiti'. Naše zdravlje nije nešto što treba zanemariti."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije