Tri najbolja recepta s kiselim kupusom: Ukusan ručak koji možete jesti 7 dana i da vam ne dosadi

Kiseli kupus je jedno od najomiljenijih jela u balkanskoj kuhinji. Bogat je probioticima, vitaminom C i vlaknima, što ga čini izuzetno zdravim.
Može se koristiti kao glavni sastojak u raznim jelima, od podvarka do sarme, ili se jesti sirov kao salata. Veoma je bogat probioticima zahvaljujući procesu fermentacije. Ove korisne bakterije poboljšavaju varenje, jačaju crevnu floru i pomažu u apsorpciji hranljivih materija.
On je sjajan i zdrav prilog, a može se pripremiti na nekoliko ukusnih načina.

Stravična nesreća kod Visokog: Jedna osoba poginula, druga teško povrijeđena
Evo tri najljepša recepta za kiseli kupus koji možete isprobati:
1. Kiseli kupus sa dimljenim mesom
Sastojci:
- 1 kg kiselog kupusa
- 500 g dimljenog mesa (dimljeni vrat, kobasice)
- 2 glavice crnog luka
- 3 krompira
- 2 šargarepe
- 1 lovorov list
- 1 kašičica crvene paprike
- So i biber po ukusu
- 2 kašičice suhog začina
Priprema:
Na malo ulja propržite sitno isjeckan crni luk dok ne postane staklast. Dodajte dimljeno meso isjeckano na komade i propržite ga dok ne dobije lijepu boju. Dodajte šargarepu i krompir isječene na kolutove, pa sve dobro promiješajte.
Dodajte kiseli kupus (ako je previše slan, možete ga isprati), lovorov list, crvenu papriku i suhi začin. Prelijte sve sa malo vode i kuhajte na srednje jakoj vatri oko 1,5 sat, dok povrće i meso ne omekšaju. Na kraju, posolite i pobiberite po ukusu.

Brzo, jednostavno i ukusno: Savršen recept za domaću pizzu
2. Kiseli kupus sa mesom u pečnici
Sastojci:
- 1 kg kiselog kupusa
- 500 g junetine ili svinjetine (but, vrat ili rebra)
- 1 glavica crnog luka
- 2 kašičice mljevene paprike
- 2 kašičice suhog začina
- So i biber po ukusu
- 100 ml bijelog vina
- 3 kašike paradajz pirea
Priprema:
U velikoj tavi propržite luk na malo ulja dok ne postane staklast. Dodajte meso isiječeno na komade, pa propržite sa svih strana dok ne dobije lijepu boju. Uklonite meso i stavite ga u vatrostalnu posudu. Preko mesa stavite kiseli kupus, začine (so, biber, paprika, suhi začin) i paradajz pire.
Prelijte sve sa bijelim vinom i malo vode, pokrijte aluminijumskom folijom. Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite oko 2 sata. Povremeno promiješajte. Poslužite sa krompirom ili hljebom.

Ova pita s mesom je pravi hit: Jednostavna za napraviti, a ukusna
3. Kiseli kupus sa suhim mesom i suhim šljivama
Sastojci:
- 1 kg kiselog kupusa
- 300 g suhog mesa
- 100 g suhih šljiva
- 1 glavica crnog luka
- 1 kašičica kvasca
- 1 lovorov list
- So i biber po ukusu
Priprema:
U velikoj šerpi propržite sitno isjeckan crni luk na malo ulja. Dodajte suho meso isjeckano na komade i propržite ga sa svih strana. Dodajte kiseli kupus, lovorov list i suhe šljive. Sve dobro promiješajte, dodajte kvasac i još malo vode.
Pokrijte i kuhajte na srednje jakoj vatri oko 1-1,5 sat, dok meso ne omekša i kupus se dobro sjedini sa svim sastojcima. Na kraju, posolite i pobiberite po ukusu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.