Tri najbolja recepta s kiselim kupusom: Ukusan ručak koji možete jesti 7 dana i da vam ne dosadi

2
Radiosarajevo.ba
Tri najbolja recepta s kiselim kupusom: Ukusan ručak koji možete jesti 7 dana i da vam ne dosadi
Foto: Printscreen / Kiseli kupus

Kiseli kupus je jedno od najomiljenijih jela u balkanskoj kuhinji. Bogat je probioticima, vitaminom C i vlaknima, što ga čini izuzetno zdravim.

Može se koristiti kao glavni sastojak u raznim jelima, od podvarka do sarme, ili se jesti sirov kao salata. Veoma je bogat probioticima zahvaljujući procesu fermentacije. Ove korisne bakterije poboljšavaju varenje, jačaju crevnu floru i pomažu u apsorpciji hranljivih materija.

On je sjajan i zdrav prilog, a može se pripremiti na nekoliko ukusnih načina.

Stravična nesreća kod Visokog: Jedna osoba poginula, druga teško povrijeđena

Stravična nesreća kod Visokog: Jedna osoba poginula, druga teško povrijeđena

Evo tri najljepša recepta za kiseli kupus koji možete isprobati:

1. Kiseli kupus sa dimljenim mesom

Sastojci:

  • 1 kg kiselog kupusa
  • 500 g dimljenog mesa (dimljeni vrat, kobasice)
  • 2 glavice crnog luka
  • 3 krompira
  • 2 šargarepe
  • 1 lovorov list
  • 1 kašičica crvene paprike
  • So i biber po ukusu
  • 2 kašičice suhog začina

Priprema:

Na malo ulja propržite sitno isjeckan crni luk dok ne postane staklast. Dodajte dimljeno meso isjeckano na komade i propržite ga dok ne dobije lijepu boju. Dodajte šargarepu i krompir isječene na kolutove, pa sve dobro promiješajte.

Dodajte kiseli kupus (ako je previše slan, možete ga isprati), lovorov list, crvenu papriku i suhi začin. Prelijte sve sa malo vode i kuhajte na srednje jakoj vatri oko 1,5 sat, dok povrće i meso ne omekšaju. Na kraju, posolite i pobiberite po ukusu.

Brzo, jednostavno i ukusno: Savršen recept za domaću pizzu

Brzo, jednostavno i ukusno: Savršen recept za domaću pizzu

2. Kiseli kupus sa mesom u pečnici

Sastojci:

  • 1 kg kiselog kupusa
  • 500 g junetine ili svinjetine (but, vrat ili rebra)
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 kašičice mljevene paprike
  • 2 kašičice suhog začina
  • So i biber po ukusu
  • 100 ml bijelog vina
  • 3 kašike paradajz pirea

Priprema:

U velikoj tavi propržite luk na malo ulja dok ne postane staklast. Dodajte meso isiječeno na komade, pa propržite sa svih strana dok ne dobije lijepu boju. Uklonite meso i stavite ga u vatrostalnu posudu. Preko mesa stavite kiseli kupus, začine (so, biber, paprika, suhi začin) i paradajz pire.

Prelijte sve sa bijelim vinom i malo vode, pokrijte aluminijumskom folijom. Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite oko 2 sata. Povremeno promiješajte. Poslužite sa krompirom ili hljebom.

Ova pita s mesom je pravi hit: Jednostavna za napraviti, a ukusna

Ova pita s mesom je pravi hit: Jednostavna za napraviti, a ukusna

3. Kiseli kupus sa suhim mesom i suhim šljivama

Sastojci:

  • 1 kg kiselog kupusa
  • 300 g suhog mesa
  • 100 g suhih šljiva
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 kašičica kvasca
  • 1 lovorov list
  • So i biber po ukusu

Priprema:

U velikoj šerpi propržite sitno isjeckan crni luk na malo ulja. Dodajte suho meso isjeckano na komade i propržite ga sa svih strana. Dodajte kiseli kupus, lovorov list i suhe šljive. Sve dobro promiješajte, dodajte kvasac i još malo vode.

Pokrijte i kuhajte na srednje jakoj vatri oko 1-1,5 sat, dok meso ne omekša i kupus se dobro sjedini sa svim sastojcima. Na kraju, posolite i pobiberite po ukusu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije