Domaći hljeb bez brašna i kvasca: Može se jesti na dijeti, mekan je i ostaće svjež 5 dana

2
Radiosarajevo.ba
Domaći hljeb bez brašna i kvasca: Može se jesti na dijeti, mekan je i ostaće svjež 5 dana
Foto: Pexels / Hljeb/Ilustracija

Ako pokušavate da smanjite tjelesnu masu ili jednostavno vodite računa o svom zdravlju, to ne znači da morate potpuno da se odreknete hljeba. Umjesto toga, isprobajte ovaj zdrav recept.

Ako volite domaći hljeb, nije potrebno da ga uklonite iz svoje ishrane da biste održali zdravlje i oblikovali struk – samo ga zamijenite zdravijom alternativom koja, osim što vas zasiti, pruža vašem organizmu obilje hranljivih sastojaka.

Jedna od opcija je keto hljeb napravljen od mješavine sjemenki i badema, popularan u keto ishrani. Ovaj hljeb je bogat vitaminima, mineralima, antioksidansima i vlaknima, a ima izuzetno ukusan ukus i ostaje svjež danima.

Recept za kvrgušu: Uživajte u zalogajima bosanske tradicije

Recept za kvrgušu: Uživajte u zalogajima bosanske tradicije

Zbog jaja u sistemu, najvažnije je da ga čuvate u frižideru, čime ćete uživati u ovom savršenom pecivu danima.

Sastojci

  • 4 jajeta
  • 100 g lanenog sjemena
  • 100 g sjemenki bundeve
  • 100 g sjemenki suncokreta
  • 100 g susama
  • 100 g sirovog badema
  • 1 kašika čia sjemena
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 150 ml vode

Priprema

Ubacite badem i sve sjemenke u blender (bundevine, suncokretove, lanene, čia i susam), pa sameljite dok ne bude kao brašno. U jednoj dubokoj činiji umutite žicom jaja, pa dodajte mljeveni badem i sjemenke i promiješajte.

Dodajte vodu, so i sodu bikarbonu, ponovo promiješajte i sipajte u kalup za hljeb (koji ste prethodno podmazali uljem ili puterom ili obložili pek-papirom). Pospite sjemenkama po ukusu i pecite u rerni zagrijanoj na 180 stepeni, oko 40 minuta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije