Znate li šta je patatnik? Ukusno jelo idealno za ljubitelje sira i krompira
![Znate li šta je patatnik? Ukusno jelo idealno za ljubitelje sira i krompira](https://storage.radiosarajevo.ba/article/576979/871x540/not-just-haggis-these-14-scottish-recipes-show-the-cuisines-diversity.jpg?v1738161964)
Patatnik je tradicionalna bugarska pita koja će vas oduševiti svojim bogatim okusom i jednostavnošću pripreme.
Savršeno je za obiteljsku večeru ili kao zasitni obrok za društvo. Uz to, priprema nije komplicirana, pa ćete za samo 45 minuta imati na stolu jelo koje će svi voljeti.
Isprobajte ovaj recept i uživajte u okusu bugarskog kuharstva u svom domu
![Novi detalji avionske nesreće u Torontu: Povrijeđeno osam osoba](https://storage.radiosarajevo.ba/article/579259/300x185/avion-toronto-februar-2025-screenshot-x.jpg?v1739828924)
Novi detalji avionske nesreće u Torontu: Povrijeđeno osam osoba
Namirnice u ovom receptu dovoljne su za šestero ljudi.
Sastojci:
- 700 g krompira
- glavica luka
- 200 g feta sira
- 4 jaja srednje veličine
- 2 češnja bijelog luka
- vezica peršina
- pola kašike soli
- pola kašike bibera
- kašika ulja
Priprema:
Krompir naribajte i posolite pa ostavite 5-7 minuta. Prebacite ga u čistu krpu ili gazu pa iscijedite što više tekućine iz krompira. Naribajte ili sitno nasjeckajte luk i dodajte ga u zdjelu s krompirom. Dodajte i tri umućena jajeta.
U zdjelu s krompirom dodajte nasjeckani bijeli luk, biber, izmrvljeni sir i nasjeckani peršin. Dobro promiješajte. Zagrijte pećnicu na 200°C. Posudu za pečenje nauljite pa dodajte smjesu od krompira. Smjesa bi trebala biti debljine 2-3 cm. Patatnik pecite 35 minuta. Umutite preostalo jaje. Izvadite patatnik iz pećnice pa ga premažite jajetom i pecite još oko 20 minuta dok lijepo ne porumeni.
![Radiosarajevo.ba](https://radiosarajevo.ba/assets/img/rsa-box-logo.png)
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.