Najbolji recept za kukuruzni hljeb: Spolja hrskav, a unutra mekan
Domaći kukuruzni hljeb sjajno ide uz gulaš i variva, a odličan je i za doručak, u kombinaciji sa različitim slanim i slatkim namazima, suhomesnatim delikatesima, sirom i mliječnim proizvodima.
Recept koji vam donosimo možete da iskoristite i za pripremu mini kukuruznih pogačica koje se peku u kalupima za mafine.
Domaći kukuruzni hljeb pravi se veoma lako, a ako želite da malo da eksperimentišete, savjetujemo vam da u tijesto dodate dodate prženi kukuruz ili druge sjemenke po želji.
Nerin Dizdar: "Vjerujem da će u 2026. doći do povećanja minimalne plate i penzije"
Sastojci
- Kukuruzno brašno 250 g
- Glatko brašno 250 g
- Svjež kvasac pola kocke
- Prašak za pecivo pola kesice
- Šećer 1 kašičica
- Mlijeko 200 ml
- Voda 200 ml
- So 3 kašičice
- Suncokretovo ulje 1 kašika
- Kukuruzni griz 2 kašike
Priprema
Pomiješajte kvasac, šećer i toplo mlijeko, pa ostavite sa strane da se aktivira. U činiji pomiješajte kukuruzno i pšenično brašno i dodajte so i prašak za pecivo. U smjesu suhih sastojaka dodajte aktivirani kvasac, vodu i kašiku ulja i zamijesite glatko tijesto koje se ne lijepi za posudu i ruke.
Tijesto ostavite u toplom kutku doma, pokriveno krpom ili prozirnom folijom, da se diže oko pola sata.
Kada se udvostručilo volumenom, tijesto premijesite i stavite u kalup za pečenje. Ostavite da se tijesto u kalupu diže još 20-ak minuta i zatim po želji pomoću oštrog noža ili žileta zareži crtice na površini.
Pospite hljeb kukuruznim grizom i stavite da se peče na 180 stepeni 20 do 30 minuta. Hljeb nakon pečenja ostavite da se ohladi i tek ga onda sijecite na šnite i posluži s omiljenim namazom.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.