Znate li šta je 'Djedov brk'? Ovo je recept za jedan od najljepših starinskih kolača

0
Radiosarajevo.ba
Znate li šta je 'Djedov brk'? Ovo je recept za jedan od najljepših starinskih kolača
Foto: Recepttura / Djedov brk

Djedov brk jedan je od najljepših domaćih starinskih kolača. Ovo je slastica čiji izgled je tako nepogrešivo jedinstven da ju je nemoguće zamijeniti za neku drugu.

Priprema

Prvo treba mikserom dobro izraditi margarin sa šećerom. Zatim se dodaju žumanjci i cijelo jaje, pa se sve ponovo dobro izmiksa. Nakon toga, dodajte kiselo vrhnje i mlijeko, pa sve još jednom dobro izradite mikserom. Na kraju se u smjesu dodaju oštro brašno i prašak za pecivo, a zatim se tijesto mijesi ručno.

Dobijeno tijesto treba podijeliti na četiri jednaka dijela. Svaki dio zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižideru pola sata da odmori. Za to vrijeme pripremite nadjev od oraha. Prvo istucite bjelanjke u čvrsti snijeg, zatim dodajte šećer i miksajte dok se šećer ne otopi. Na kraju, dodajte mljevene orahe i sve ručno, s pjenjačom, sjedinite.

Novinarka Mirza Vranj hospitalizirana: Oglasila se iz bolnice

Novinarka Mirza Vranj hospitalizirana: Oglasila se iz bolnice

Ohlađeno tijesto razvaljajte na papiru za pečenje u veličinu od oko 30x30 centimetara. Na razvaljano tijesto nanesite dvije kašike pekmeza od šljiva i ravnomjerno ga rasporedite. Zatim pospite malo mljevenih oraha.

Slijedi rolanje kolača. Zarolajte oba kraja tijesta, ali ostavite sredinu, oko 2 do 3 cm, da bi se tu stavio nadjev. Nanesite nadjev između "brkova", a višak papira za pečenje odrežite kako bi bilo lakše rukovati s tijestom. Kolač prenesite zajedno s papirom za pečenje na protvan iz pećnice.

Za preostale tri komade tijesta ponovite isti postupak. Kolač se peče u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 stupnjeva 15 minuta (po dva kolača u jednoj turi). Kada se kolač ohladi na sobnu temperaturu, pospite ga šećerom u prahu ili prelijte čokoladnom glazurom koju ste otopili na pari s malo ulja.

Kada se čokoladna glazura stvrdne, kolač izrežite na komade širine oko 2 centimetra.

Sastojci

Tijesto:

180 g margarina sobne temperature
3 žumanca
1 cijelo jaje
3 kašike kiselog vrhnja
50 ml mlijeka
100 g šećera
470 g oštrog brašna
10 g praška za pecivo

Nadjev

3 bjelanca
120 g šećera
200 g mljevenih oraha
8 kašika pekmeza od šljiva sobne temperature
šaka oraha za posipavanje

Za ukrašavanje

šećer u prahu
Za ukrašavanje 2 (po jednom kolaču):
50 g čokolade za kuhanje
2 kašike ulja

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije