Neodoljivi kolač od pistacija: Recept za kremasti desert punog okusa

0
Radiosarajevo.ba
Neodoljivi kolač od pistacija: Recept za kremasti desert punog okusa
Foto: Printscreen/YouTube / Kolač

Ovaj recept za pistacijeve kolače s kremom od vanilije i malinama pruža bogatstvo okusa i vizualnu atraktivnost. Kolač je mekan i sočan, a pistacije i vanilija čine ga elegantnim i ukusnim.

Idealno je za posebne prilike ili kao zaslađivač za vaše dnevne užitke.

Sastojci:

Biskvit:

Stravičan slučaj u BiH: Ljekar sa UKC RS nanio teške povrede novorođenčetu

Stravičan slučaj u BiH: Ljekar sa UKC RS nanio teške povrede novorođenčetu

  • 5 jaja
  • 90 g mljevene pistacije
  • 80 g šećera
  • 1  vanilija šećer
  • 30 g kukuruznog škroba
  • prstohvat soli
  • ½ kašika praška za pecivo
  • po želji par kapi zelene prehrambene boje

Krema:

  • 425 ml mlijeka
  • 1 puding vanilija
  • 200 g omekšalog maslaca
  • 50 g šećera u prahu

Premaz:

  • 250 g džem od maline
Savršena Nutella torta s minimum truda: Bez pečenja pripremite preukusan kolač

Savršena Nutella torta s minimum truda: Bez pečenja pripremite preukusan kolač

Dekoracija: 

  • 50 g sjeckane pistacije
  • puslice od šauma
  • svježe maline 

Priprema:

Rernu zagrijte na 180°C te veliki pleh (30x40 cm) obložite papirom za pečenje. Odvojite žumance od bjelanjaka. Bjelanjcima dodajte prstohvat soli pa ih izmiksajte u čvrsti snijeg, a zatim dodajte 40 g šećera i miksajte dok ne dobijete sjajni, čvrsti šaum.

Žumanjcima dodajte vanilija šećer i ostatak šećera pa miksajte dok se smjesa ne udvostruči i postane blijeda. U žutu smjesu prosijte mljevenu pistaciju, kukuruzni škrob i prašak za pecivo pa izmiješajte. Po želji dodajte par kapi zelene prehrambene boje da vam boja rolata bude intenzivnija.

Sada zelenoj smjesi dodajte 1/3 šauma i energično izmiješajte smjesu zatim ulijte u ostatak šauma i promiješajte lagano špatulom, pazeći da ne izbijete previše zraka. Prelijte u pripremljeni pleh poravnajte i pecite oko osam minuta dok čačkalica koju ubodete u biskvit ne izađe čista.

Dok se biskvit peče pripremite puding stavite 350 ml mlijeka, a ostatak izmiješajte s pudingom pa ulijte u vruće mlijeko. Kuhajte dvije ili tri minute dok se puding ne zgusne. Prebacite ga na širi tanjir i prekrijte plastičnom folijom tako da dodiruje površinu pudinga. Ohladite do sobne temperature.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije