Napravite zimski kolač: Recept star decenijama za slasticu 'po starinski'

0
Radiosarajevo.ba
Napravite zimski kolač: Recept star decenijama za slasticu 'po starinski'
Foto: Coolinarika / Zimski kolač

"Zimski kolač" naziv je slasticu koja se decenijama, pod sličnim imenima i različitim varijacijama, pravila na ovim prostorima - a vjerovatno i šire.

Klasični biskvit s notom voća vratit će vas i u sretne dane djetinjstva, a oni koji su ga pravili oduševljeni su te kažu da je "čudesno sočno i kremasto". 

Mi smo pronašli recept, koji je korisnica Coolinarike objavila uz navode da je recept još iz 1900. godine, a neko se suglasio da je našao recept u staroj jugoslovenskoj 'kuharici' iz 70-ih godina prošlog stoljeća

Novinarka Mirza Vranj hospitalizirana: Oglasila se iz bolnice

Novinarka Mirza Vranj hospitalizirana: Oglasila se iz bolnice

Sastojci:

Za donju koru:

  • 150 g putera (razmekšanog)
  • 80 g šećera
  • 1 jaje
  • 1 žumance
  • 1 limun (samo izrendana kora)
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 250 g pšeničnog oštrog brašna

Za fil:

  • 150 g grožđica suhe brusnice i suhe višnje po želji)
  • 100 g mljevenih oraha
  • 100 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećer
  • 6 kašika mlijeka

Za preliv:

  • 3 jaja
  • 50 g šećera
  • 50 g brašna

Priprema

Umutite puter, šećer, jaje, žumance i dodajte naribanu koru limuna. Zatim dodajte brašno i prašak sa pecivo i dobro umijesite. Uzmite zatim grožđice (po želji možete dodati i suhe brusnice i suhe višnje) i prelijte ih vrućim mlijekom; dodajte orahe i šećer. Na kraju pripremite i preliv - umutite jaja, šećer i brašno.

Podmažite pleh ili stavite masni papir te poredajte prvo tijesto, pa fil od oraha i groždja i potom preliv. Pecite u rerni prethodno ugrijanoj na 200 stepeni (180 ako je rerna na vrući zrak) nekih 25 minuta. Poslužite ohlađeno.

To je to. Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije