Piletina i riža na tepsiji: Jednostavni recept za klasik koji će sve oduševiti

Obožavam rižu iz pećnice. Možda vam na prvu zvuči čudno, ali riža pripremljena na ovakav način je ukusnija, sočnija i hrskavija. Svakako isprobajte. Postupak je jednostavan.
Priprema
Piletinu začinite solju i biberom, a zatim je stavite pržiti na zagrijano ulje. Pržite je nekoliko minuta dok sa svake strane ne dobije lijepu boju.
Nakon toga, izvadite piletinu i u posudu u kojoj se dinstala, dodajte sitno nasjeckan luk i bijeli luk. Posolite, a zatim dodajte na kockice narezanu mrkvu i papriku. Dinstajte sve zajedno oko 10 minuta.

Epidemija gripe u FBiH: Preminulo 11 osoba, stručnjaci upozoravaju na rizike i komplikacije
U vatrostalnu posudu stavite sirovu rižu, preko nje stavite piletinu i dinstano povrće. Zalijte sve temeljcem ili vodom, tako da tekućina pokrije sastojke.
Posudu stavite u rernu na 180 stepeni i pecite oko 20 minuta. Gotovo jelo pospite sitno sjeckanim peršunom.
Ova priprema riže je mnogo ukusnija od klasičnog rižota i hrskavija, smatra stranica Mamin ručak.
Sastojci
700 g pilećih karabataka i bataka
2 glavice luka
2 čehna bijelog luka
2 mrkve
1 crvena paprika
300 g riže
peršun
sol
biber
maslinovo ulje

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.