Sočna pita od višanja: Recept za savršen desert

0
Radiosarajevo.ba
Sočna pita od višanja: Recept za savršen desert
Foto: Printscreen/YouTube / Pita od višanja

Pita od višanja je sočan i ukusan desert koji se sastoji od hrskavog tijesta i slatko - kiselkastih višanja. Kombinacija savršenog prhkog tijesta i bogatog punjenja od višanja čini ovu pitu omiljenim izborom za ljubitelje voćnih poslastica.

Obično se poslužuje s šećerom u prahu koji se posipa preko ili uz šlag, savršena za uživanje u bilo koje doba godine.

Sastojci:

1 pakovanje kora za pitu

FUP-ova akcija 'Koridor': Uhapšen bivši premijer KS Adem Zolj

FUP-ova akcija 'Koridor': Uhapšen bivši premijer KS Adem Zolj

Fil:

  • 4 jaja
  • 1 čaša šećera
  • 1 čaša ulja
  • 1 čaša jogurta
  • 1 čaša griza
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 700-800 g smrznutih višanja

Preliv:

  • 4 čaše vode
  • 2 čaše šećera

Priprema:

Prvo pripremite fil. Jaja i šećer pjenasto umutite mikserom. Dodajte griz pomješan s praškom za pecivo, ulje i jogurtom. Sve zajedno umutite dok se ne povežu sastojci. Odledite višnje. Kore razdvojite i podjelite na šest gomilica po tri kore. Ostale kore, ako vam preostanu u pakovanju, odložite ili iskoristite za nešto drugo. Za ovaj recept vam je potrebno samo 18 kora za šest finih i tankih rolatića.

Prvu koru raširite i premažite sa četiri do pet kašika fila, drugu stavite preko i uradite isto tako, pa stavite treću koru. Nju ne premazujete filom već po ivici poredate višnje. Pravite male gomilice od višanja i redajte ih gusto jednu do druge kako bi vam pita bila "bogata" i okrugla kada je smotate.

Dakle, kada ste poredali višnje, urolajte kore u tanak i okrugao rolatić lagano pritiskajući i oblikujući ga. Tako uradite i sa preostalim korama. Pleh od rerne premažite sa malo ulja ili stavite masni papir i redajte rolate praveći mali razmak između. Poprskajte pitu s malo ulja odozgo prije pečenja. Ispecite pitu u rerni zagrijanoj na 180 stepeni dok fino ne porumeni odozgo. Izvadite pitu i ostavite je da se ohladi. Hladnu pitu isijecite na komade i prelijte vrućim sirupom.

Priprema sirupa: šećer stavite u šerpu zajedno sa vanil-šećerom, prelijte vodom i kuhajte dok ne provri povremeno miješajući da bi se šećer rastopio. Kuhajte deset minuta, ne treba da bude gusto kao za baklavu. Vreo sirup prelijte preko ohlađene i isječene pite, prohladite malo i poslužite.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije