Svi se oduševe: Kada probate ovaj recept za Jaffa pitu nećete praviti nijedan drugi kolač
Ako volite raskošne kolače bogatog okusa i s puno različitih slojeva nema nikakve sumnje da će Jaffa pita biti slastica u kojoj ćete uživati. Izgledom je vrlo atraktivna, a okusi čokolade i naranče ista su ona fina kombinacija dobro poznata iz Jaffa keksa, no ovdje u puno izdašnijoj verziji s daleko više slojeva.
Priprema
Priprema tijesta
U veću posudu stavite brašno, dodajte šećer i prašak za pecivo te sve lagano izmiješajte rukom. Zatim dodajte margarin narezan na komade, ulijte mlijeko i ubacite jaje. Rukama zamijesite glatko tijesto, pokrijte ga prozirnom folijom i ostavite u frižideru da odmori pola sata.
Dok tijesto odmara, pripremite papire za pečenje. Iskrojite pet kalupa od papira za pečenje na dimenzije 20x30 cm, koristeći ravnalo i olovku. Presavijte višak papira tako da strana po kojoj ste crtali bude okrenuta prema vani.
Nova žrtva džeparenja u BiH: Turistkinja iz Rumunjske posjetu Starom gradu neće pamtiti po dobrom
Nakon što tijesto odstoji, uklonite foliju, izvagajte tijesto i podijelite ga na pet jednakih dijelova. Svaki dio tijesta stavite na pripremljeni kalup i razvaljajte ga valjkom u tanku koru do rubova. Ponovite postupak sa svim dijelovima tijesta.
Kore pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 190 °C, 9 minuta. Nakon pečenja, ostavite ih na papiru za pečenje da se ohlade na sobnoj temperaturi.
Recept koji je osvojio Europu: Evo kako da napravite najbolju medenu tortu
Priprema čokoladne kreme
Pomiješajte prašak za puding od čokolade sa šećerom. Odvojite 10 kašika mlijeka, pomiješajte ih s pudingom dok smjesa ne postane glatka. Ostatak mlijeka stavite da prokuha, pa ga skinite s vatre i u njega dodajte smjesu pudinga. Dobro promiješajte, vratite na vatru i kuhajte dvije minute dok se puding ne zgusne.
U vrući puding odmah dodajte čokoladu za kuhanje narezanu na komade i miješajte dok se potpuno ne otopi. Ohlađenu kremu pokrijte prozirnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi. Kada se krema ohladi, margarin sobne temperature umutite pjenasto, pa u više navrata dodajte kremu, svaki put dobro izradivši mikserom.
Priprema kreme od narandže
Pomiješajte prašak za puding od vanilije sa šećerom. Odvojite 10 kašika vode i umiješajte u smjesu da nema grudvica. Po želji, dodajte žutu prehrambenu boju otopljenu u vodi. U šerpu na šporetu ulijte sirup od narandže, ostatak vode i boju, pa zagrijavajte dok ne prokuha.
Idealan recept za čokoladnu tortu bez brašna: Potrebna su samo četiri sastojka
Kad smjesa prokuha, skinite je s vatre, dodajte smjesu pudinga i šećera, promiješajte i vratite na vatru. Kuhajte dvije minute dok se krema ne zgusne. Vruću kremu pokrijte prozirnom folijom i ostavite desetak minuta prije slaganja kolača.
Slaganje kolača
Obje kreme podijelite na dva jednaka dijela. Na podlogu stavite prvu koru, premažite polovinom čokoladne kreme, zagladite i prekrijte drugom korom. Na drugu koru nanesite polovinu kreme od narandže i poravnajte.
Dodajte treću koru, premažite je ostatkom čokoladne kreme, zatim prekrijte četvrtom korom i premažite preostalom kremom od narandže. Na vrh stavite petu koru.
Priprema glazure
Kolač stavite u frižider dok pripremate glazuru. Otopite čokoladu i maslac, pa prelijte glazuru preko zadnje kore, zagladite i vratite kolač u frižider.
Kolač ostavite da odstoji preko noći prije nego što ga narežete i poslužite, savjetuju na blogu Recepttura.
Sastojci
Za kore
450 g glatkog brašna
1 prašak za pecivo
100 g šećera
150 g margarina
1 jaje
100 ml mlijeka
Za čokoladnu kremu
1 prašak za puding od čokolade
60 g šećera
350 ml mlijeka
100 g čokolade za kuhanje
125 g margarina ili maslaca
Za kremu od naranče:
2 praška za puding od vanilije
50 g šećera
300 ml vode
300 ml sirupa od naranče
20 g otopljene prehrambene žute boje (2g žute boje u prahu i 18 ml vode
Glazura
200 g čokolade za kuhanje
100 g maslaca
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.