Jeste li probali Bijeli Egipat? Obavezno spremite recept jer će vas ova torta oduševiti
Ako volite fine kremaste slastice, ova koju danas predstavljam zaista je nešto posebno. Torta Bijeli Egipat jedna je od najkremastijih slastica koje sam do sada probala.
Toliko je dobra da se može mjeriti s nekima od najboljih torti koje sam do sada objavljene na blogu recepttura, tvrdi autorica.
U njoj se nalazi okusom bogati biskvit od bjelanjaka i lješnjaka, koji je pravo malo savršenstvo. No to je tek početak jer su tu i dvije zaista posebne kreme. Prva je iznimno bogata žuta krema koja se radi od žumanjaka i mlijeka, a u njoj se, među ostalim, nalaze i bijela čokolada i vrhnje za šlag.
Nihad Uk otklonio sve sumnje o Vladi KS. Govorio i o poziciji gradonačelnika Sarajeva
Priprema:
Prvo pripremite biskvite. Tri bjelanjka izradite mikserom u čvrsti snijeg, a zatim dodajte šećer i nastavite miksati dok smjesa ne postane čvrsta. Potom dodajte tri pune kašike grubo mljevenih prepečenih lješnjaka i kašiku glatkog brašna, pa sve lagano izmiješajte ručno pjenjačom.
U kalup promjera 26 centimetara stavite papir za pečenje, a zatim prebacite smjesu za biskvit. Dobro poravnajte smjesu i stavite kalup u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stepeni. Pecite biskvit 15 minuta.
Nakon što je gotov, izvadite ga iz pećnice, ostavite nekoliko minuta da se ohladi, a zatim ga obrežite nožićem prije nego ga izvadite iz kalupa. Na isti način pripremite i preostala dva biskvita.
Za žutu kremu, stavite žumanjke u srednje veliku posudu, dodajte gustin i šećer, pa sve pjenjačom dobro izmiješajte. Zatim ulijte oko 200 ml mlijeka i ponovo izmiješajte. Ostatak mlijeka stavite na vatru i pustite da zakipi.
Maknite s vatre, ulijte umućenu smjesu i kratko promiješajte, a zatim vratite na vatru. Kuhajte uz stalno miješanje dok krema ne postane gusta. Kada je gotova, sklonite je s vatre i umiješajte natrganu bijelu čokoladu. Dobro izmiješajte da se čokolada otopi, pokrijte kremu prozirnom folijom i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.
Recept koji je osvojio Europu: Evo kako da napravite najbolju medenu tortu
Sastojci
Biskviti:
9 bjelanjaka 3 po biskvitu
9 kašika šećera 3 po biskvitu
9 kašika grubo mljevenih prepečenih lješnjaka 3 po biskvitu
3 kašike glatkog brašna 1 po biskvitu
Žuta krema:
9 žumanjaka
8 žlica gustina
10 kašika šećera
750 ml mlijeka
80 g maslaca ili margarina sobne temperature
100 g bijele čokolade
200 ml vrhnja za šlag
Bijela krema:
300 ml vrhnja za šlag
50 g sirnog namaza ABC sir, Philadelphia sir i sl.
2 žlice šećera u prahu
Slojevi od lješnjaka:
100 g grubo mljevenih prepečenih lješnjaka
Omazivanje i ukrašavanje:
400 ml vrhnja za šlag
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.