Recept koji je osvojio Europu: Evo kako da napravite najbolju medenu tortu

0
Radiosarajevo.ba
Recept koji je osvojio Europu: Evo kako da napravite najbolju medenu tortu
Foto: Restoran.ba / Medena torta

Medena torta, odnosno Ruski Medovik je recept star preko 200 godina. Legenda kaže da je prvu tortu napravio lični kuhar ruskog cara Aleksandra prvog. Med je u to vrijeme bio izuzetno vrijedan sastojak, budući da rafinirani šećer nije bio dostupan u to vrijeme. Torta je veličanstvena jer sami pravite fil, kao i kore, te u konačniči dobijete kraljevsku poslaticu od jednostavnih stastojaka. 

Priprema

1. Izmutite mikserom bjelanjce i postepeno im dodajte žumanjke. Kada se masa ujednači, dodajte šećer, kašiku po kašiku.

2. Smjesu kuhajte lagano na pari oko 20 minuta, miješajući sve vrijeme. Potom dodajte med i sodu bikarbonu i nastavite miješati.

Evo šta trebamo znati o regulacionom planu "Kvadrant C": Ko je glasao protiv vjetrokoridora?

Evo šta trebamo znati o regulacionom planu "Kvadrant C": Ko je glasao protiv vjetrokoridora?

3. Dodajte puter, postepeno, i nastavite kuhati još desetak minuta. Nakon toga, ostavite masu da se ohladi.

4. Dodajte brašno (količina ovisi o vrsti brašna) i nastavite mijesiti dok ne dobijete dovoljno gustu smjesu. Potom je ostavite u frižider na sat vremena.

5. Tijesto podijelite na 10 do 12 jednakih dijelova i razvaljajte u krugove. Da bi vam svi krugovi bili jednake veličine, koristite bilo koji okrugli kalup za siječenje.

6. Oblikovano tijesto pecite oko 6 minuta na 170 stepeni, dok ne dobiju tamno zlatnu boju. Kore ostavite sa strane da se ohlade, te u međuvremenu napravite fil.

7. Mikserom izmutite pavlaku i kondenzovano mlijeko. Smjesa treba da bude u potpunosti ujednačena.

8.  Na prvu koru stavite oko dvije kašike fila i ravnomjerno rasporedite. Isti postupak nastavite sa ostalim korama. Vodite računa da naslagane kore budu u jednakom nivou. Jednu koru ostavite sa strane. Nju ćete izmrviti i iskoristiti za dekoraciju na vrhu torte i okolo, cijelim obimom.

Sastojci

- 6 jaja

- 280 g krupnog šećera

- 6 kašika meda

- 2 kašike sode bikarbone

- 260 g putera

- 1 kg brašna

- 1,5 kg pavlake

- 350 g kondenzovanog mlijeka

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije