Ova pita s mesom je pravi hit: Jednostavna za napraviti, a ukusna

0
Radiosarajevo.ba
Ova pita s mesom je pravi hit: Jednostavna za napraviti, a ukusna
Foto: Instagram / Pita s mesom/@ignjatovamama

Ako volite jednostavne, a ukusne recepte, ova pita s mesom je pravi izbor za vas. Ovaj recept je postao pravi hit, sa više od 70.000 puta sačuvan.

Uz bogatstvo sastojaka i savršenog balansa ukusa, pita s mesom je savršen obrok za svaku priliku. Slijedite jednostavne korake koje je objavila @ignjatovamama i uživajte u savršenoj kombinaciji kora, mesa i pavlake. 

Sastojci:

  • 2 praziluka
  • 500g mlevenog mesa
  • 5 jaja
  • 400g kisele pavlake
  • 100g masti/putera/ulja
  • susam
  • biber
  • so
  • po želji veza peršuna
  • kore za pitu

Priprema fila sa mesom:

Prodinstati praziluk pa dodati mljeveno meso po želji (junetinu u receptu). Začiniti po želji (peršun, biber, so).

U pozorišnoj sali Despića kuće: Enes Dedić održao predavanje "Radivoj Kristić iz roda Kotromanića"

U pozorišnoj sali Despića kuće: Enes Dedić održao predavanje "Radivoj Kristić iz roda Kotromanića"

Priprema fila sa pavlakom:

Otopiti mast (po želji možete koristiti ulje ili puter) dodati jaja i pavlaku, i sve sjediniti.

Filovanje pite:

  • Potrebno je 16 kora, od kojih ćete napraviti dva rolata pite.

Dvije kore izdvojite i premažite filom sa pavlakom. Na njih ćete, principom gradnje piramide, redati 6 urolanih kora sa mesom. Prvi red 3 rolne, odozgo dvije rolne, pa na njih jedna rolna, pa sve zajedno urolate tim korama koje su vam bile osnova. Između slojeva rolni mažete tanak sloj fila sa pavlakom. Slobodno stisnite rolnice dok rolate, da se zbiju jedna uz drugu, u suprotnom će meso ispadati prilikom sečenja rolata.

Za rolne sa mesom koristite po jednu koru, koju u tankom sloju premažete filom od pavlake, a meso redate samo po ivici kore (vidite u videu). Otprilike po dvije kašike i jednog i drugog fila trošite po rolni.

Od jednog pakovanja kora za pitu napravićete dvije urolane pite (uglavnom kore i imaju 16 kora, ali može da se desi da imaju 15, neće ništa smetati ako niste potpuno izgradili piramidu. A može da se desi da bude i 20 kora, i tada su već urolanu pitu urolali u još dvije kore (namazane su filom od pavlake prije rolanja).

Urolanu pitu premazati ostatkom fila sa pavlakom (za ovo ostavite 2-3 kašike fila) i obilno pospite susamom. Peći na oko 220 stepeni oko 30-40 minuta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije